• Latest news

Ո՞ր բանջարեղենն է նվազեցնում ինսուլտի վտանգը

12 փետրվարի, 2022  10:46

Բանջարեղենով եւ մրգերով հարուստ սննդակարգն օգտակար է առողջության համար եւ նվազեցնում է ինսուլտի ռիսկը։ Այս մասին հայտնում է Daily Express-ը՝ վկայակոչելով բժիշկներին:

Գոյություն ունի ինսուլտի երկու տեսակ՝ հեմոռագիկ եւ իշեմիկ։ Վերջինս զարգանում է այն պատճառով, որ մարդու ուղեղի անոթներից մեկում թրոմբ է զարգանում։ Հեմոռագիկ ինսուլտի պատճառն արյունատար անոթների վնասումն է, ինչն ուղեղի արյունահոսության է հանգեցնում:

Գիտնականների կարծիքով՝ կաթվածի ռիսկը նվազեցնում են լիկոպինով հարուստ մթերքները։ Լիկոպինը հզոր հակաօքսիդանտ է, որն օգնում է պահպանել արյան ճնշումը եւ նվազեցնել արյան մեջ վտանգավոր խոլեստերինի մակարդակը:

Լոլիկը մեծ քանակությամբ լիկոպին է պարունակում, ինչն էլ դրանք այդքան առողջ բանջարեղեն է դարձնում: Գիտնականների կարծիքով՝ լիկոպինը կարող է խանգարել թթվածնի ռեակտիվ տեսակների արտադրությանը, բորբոքմանը եւ թրոմբոցիտների ագրեգացմանը: Դա նվազեցնում է թրոմբի ձեւավորման վտանգը:

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս օրական 5-ից ավել չափաբաժին բանջարեղեն ուտել։



Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է