• Latest news

Ինչո՞ւ չարժե հաճախ խմել կովի կաթ

17 մարտի, 2022  18:46

Շատ մարդիկ վատ են մարսում կովի կաթը, այդ պատճառով արժե մտածել այն բուսական կաթով փոխարինելու մասին։ Այսպիսի խորհուրդ է տվել նուտրիցիոլոգ եւ սննդաբան Արինա Տերտիշնայան (Ռուսաստան)։

«Մարդկանց, ըստ էության, բնորոշ չէ ողջ կյանքի ընթացքում կենդանական կաթ օգտագործել։ Բանն այն է, որ կրծքով կերակրվելուց հետո մեր մարսողական համակարգը դանդաղեցնում է լակտազա ֆերմենտի արտազատումը, որը տրոհում է կաթնաշաքարը՝ լակտոզան։ Շատերի մոտ նկատվում է նաեւ այդ ֆերմենտի գենետիկ «կոտրում», ոմանք տառապում են աղիներում պաթոգեն ֆլորայի ավելցուկից, որը չի կարողանում տրոհել լակտոզայի ավելցուկը։ Նման դեպքերում կենդանական կաթի օգտագործումը կարող է միայն վնասել։ Ուստի, ես խորհուրդ եմ տալիս այն փոխարինել բուսական կաթով»,- ասել է մասնագետը։

Նրա խոսքով՝ կենդանական կաթը պարունակում է սպիտակուցներ եւ ամինաթթուներ, որոնք խթանում են ինսուլինի եւ ադոլստերոն հորմոնի (որը պատասխանատու է նատրիումի աղերը պահելու եւ երիկամների միջոցով կալիումը դուրս բերելու համար) արտազատումը։ Այդ կաթը կարող է նաեւ վնասել ճարպագեղձերի աշխատանքին, ինչը կարող է հանգեցնել մաշկի բորբոքային պրոցեսների, այդ թվում ակնեի առաջացման։

«Կովի կենդանի կաթը (А1) պարունակում է բետա-կազոմորֆին-7 (ԲԿՄ-7), որը նպաստում է լորձի առաջացմանը։ Այսպիսով, առաջանում է իմունիտետ սեփական օրգանիզմի դեմ։ Ավելի լավ է խմել А2 կաթ, որը բետա-կազեին А1 չի պարունակում, բայց այժմ այդ կաթը դժվար է հեշտ հասանելի անվանել»,- ասել է սննդաբանը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է