Վիտամին-հանքային համալիրների և տարբեր սննդային հավելումների ընդունումը օգուտ չի բերում «թաքնված քաղցի» պայմաններում՝ օրգանիզմում բնական սննդանյութերի պակաս՝ ուտելու վատ սովորությունների պատճառով: Այս մասին Daily Mail-ին ասել են բրիտանացի սննդաբաններ Մարգարեթ Ռեյմանը և Էմմա Դերբիշիրը։
Ըստ մասնագետների՝ շատերը սննդային հավելումների ընդունումը համարում են որպես սխալ սննդակարգի և անառողջ ապրելակերպի հետևանքները «փոխհատուցելու» միջոց։ Բժիշկները բացատրել են, որ ժամանակակից պայմաններում մեծ քաղաքների բնակիչները հակված են ուտել մթերքների նեղ ցանկ, որոնք, ավելին, ներառում են ճարպերով, շաքարով և ածխաջրերով հարուստ մթերքներ։ Աշխարհում ընդունվող կալորիականության գրեթե կեսը ստացվում է երեք մշակաբույսերից՝ եգիպտացորեն, բրինձ և ցորեն: Սակայն այս հացահատիկում պարունակվող վիտամինների և հանքանյութերի փոքր քանակությունը կորչում է ինտենսիվ մշակման ընթացքում:
Դերբիշիրը նշել է, որ սննդային հավելումները իսկապես կարող են օգնել բարելավել սննդային որակը: Այնուամենայնիվ, նրանք չեն կարող փոխարինել հավասարակշռված դիետան, որը բաղկացած է մի շարք բնական արտադրանքներից: Բացի այդ, ոչ բոլոր վիտամինների և հանքային համալիրներն են ստեղծվում հավասար. որոշները կարող են պարունակել անցանկալի կամ թունավոր նյութեր, ինչպես նաև սննդանյութեր սխալ դեղաչափերով և վատ ներծծվող ձևերով:
Բացի այդ, մուլտիվիտամինային հավելումների տարբեր միացությունները կարող են մրցակցել միմյանց հետ կլանման համար՝ նվազեցնելով ցանկալի լրացուցիչ օգուտի հասնելու հավանականությունը: Այդ իսկ պատճառով, առողջությունը պահպանելու համար սննդային հավելումների վրա հույս դնելը սխալ որոշում է:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր