Ինչպիսի սննդակարգը կարող է օգնել կանխել 2-րդ տիպի շաքարախտը

4 մայիսի, 2021  21:10

Ճիշտ սնվելը խիստ կարեւոր է նախաշաքարախտով, 2-րդ տիպի շաքարախտով եւ ճարպակալմամբ պացիենտների համար, ինչպես հաստատում է Կալիֆոռնիայի Սթենֆորդի համալսարանի բժշկական կենտրոնի էնդոկրինոլոգիայի ամբիոնի դոցենտ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Սուն Քիմը։

Հատուկ դիետայի փոխարեն Քիմը խորհուրդ է տալիս փոխել կենսակերպի հանդեպ մոտեցումը:

«Ամեն ինչ գալիս է նրան, որ պետք է տանը սնվել, չուտել վերամշակված մթերք, այլ ավելի շատ բանջարեղեն եւ միրգ օգտագործել»,- ասել է մասնագետը:

Նրա խոսքով՝ ինքը եւ իր ընտանիքը միշտ առավոտյան նախաճաշում են:

«Ես սովորաբար նախաճաշին եւ ճաշին հացահատիկային հաց եմ ուտում՝ աղցանով կամ կաղամբով: Երբեմն լոլիկ եւ ձու կամ ավոկադո: Ինձ դուր է գալիս ավոկադոն, քանի որ այն լավ ճարպ է՝ մեծ քանակությամբ չհագեցած ճարպերով, եւ ես կարող եմ շաքարախտով հիվանդներին խորհուրդ տալ այն ուտել, քանի որ այն ավելի քիչ է ազդում գլյուկոզայի վրա»,- ասել է մասնագետը:

Ճաշին նա նույնպես ձգտում է երկու բանջարեղեն եւ երկու միրգ ուտել:

«Ես ընտրում եմ մթերքներ, որոնք հեշտ է պատրաստել առավոտյան: Այսպիսով, ես ընտրում եմ գազար եւ վարունգ: Երբեմն փորձում եմ այն խառնել լոլիկի, բրոկոլիի կամ բողկի հետ»:

Ընթրիքը, Քիմի խոսքով, սովորաբար իր ամուսինն է պատրաստում:

«Տանը սնվելիս միշտ ավելի քիչ եք ուտում: Նա հաճախ է սաղմոն կամ ջեռոցում հավ պատրաստում՝ տապակած ծաղկակաղամբով կամ բրոկոլիով: Նա նաեւ սիրում է կորեական կերակուր պատրաստել»,- պատմել է Քիմը:

Նրա խոսքով՝ ավելի լավ է օրական երեք տարբեր բանջարեղեն ուտել` չհաշված կարտոֆիլը, եւ երկու միրգ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում