Ո՞ր մթերքն է նվազեցնում աղիքների քաղցկեղի զարգացման ռիսկը

15 հոկտեմբերի, 2021  13:49

Տեխասի բժշկական գիտական ​​կենտրոնի գիտնականները կապ են գտել սպանախի օգտագործման եւ հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման միջեւ: Այս մասին հայտնել է սննդաբան Զուհրա Պավլովան (Ռուսաստան) իր Telegram ալիքում՝ հղում անելով Gut Microbes ամսագրի հոդվածին:

Գիտնականները փորձ են անցկացրել առնետների վրա, որոնք նախատրամադրվածություն ունեին հաստ աղիքի պոլիպների նկատմամբ: Փորձնական առնետներիկողմից սպանախի կանոնավոր օգտագործումից հետո բորբոքումը նվազել է:Ըստ Պավլովայի՝ սպանախը խորհուրդ է տրվում կանոնավոր կերպով օգտագործել բոլորի կողմից, բացառությամբ այն մարդկանց, ովքեր ունեն միզաթթվի բարձր մակարդակ: Սպանախ կարելի է ուտել շաբաթական 1-2 անգամից ոչ ավել:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում