• Latest news

Հավի մսի օգտագործումը կարող է 28 տոկոսով նվազեցնել կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման վտանգը

7 օգոստոսի, 2019  22:30

Ամերիկացի մասնագետները նշում են, որ սննդակարգում տավարի, ոչխարի եւ խոզի մսի փոխարինումը հավի մսով կարող է նվազեցնել կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման վտանգը:

Mirror-ը հաղորդում է, որ հետազոտության շրջանակում ԱՄՆ-ի Ուռուցքաբանության Ազգային ինստիտուտի փորձագետները ուսումնասիրել են ավելի քան 42 հազար կանանց  դիետաները՝ 8 տարի դիտարկումներ անցկացնելով: Պարզվել է, որ նրանք, ովքեր մեծ քանակությամբ կարմիր միս են օգտագործել, կրծքագեղձի ինվազիվ քաղցկեղով հիվանդանալու մոտ մեկ քառորդով շատ հնարավորություն  են ունեցել ի տարբերություն նրանց, ովքեր իրենց սննդակարգում այն նվազագույնի են հասցրել:

Մինչդեռ նրանք, ովքեր ավելի շատ թռչնամիս են օգտագործել (հավի, հնդկահավի եւ բադի), 15 տոկոսով ավելի քիչ հակվածություն են ունեցել տվյալ հիվանդությանը:

Ընդ որում սննդում սթեյքների, նրբերշիկների եւ որսամսի փոխարինումը հավի մսով կանանց մոտ 28 տոկոսով նվազեցնել կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման վտանգը:

Գիտնականները դա կապում են նրա հետ, որ կարմիր մսում պարունակվում են քաղցկեղ առաջացնող միացություններ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է