• Latest news

Այրոցք. Հիմնական պատճառները եւ կանխարգելման մեթոդները

24 հուլիսի, 2021  16:08

Այրոցքի հիմնական պատճառներն են ծխելը, ճարպակալումը, սթրեսը, մեծ քանակությամբ կոֆեինի օգտագործումը, ճարպերի մեծ պարունակությամբ դիետան, ինչպես նաեւ կերակրափողի դիաֆրագմայի ճողվածքը: Այսպիսի կարծիք է հայտնել կլինիկական սննդաբան Վիկի Պետերսենը (ԱՄՆ):

Digital Journal-ը հայտնում է, որ ծխելը եւ կոֆեինը, ըստ մասնագետի, կարող են թուլացնել կերակրափողի ստորին մկանները, ինչը պետք է կանխի ստամոքսից սննդի հետընթացը կերակրափող:

Բացի այդ, որովայնի մկանների թուլացման խնդրի հետ հաճախ բախվում են ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ: Նման մարդկանց մոտ դիաֆրագման, որը ակտիվորեն մասնակցում է մարսողական համակարգի աշխատանքին, նույնպես թուլանում է, ինչը հանգեցնում է մարսողության եւ այրոցքի խնդիրների:

Սթրեսը, ինչպես հաստատում է մասնագետը, օրգանիզմը գցում է «խփիր կամ փախիր» վիճակի մեջ, որն անհամատեղելի է սննդի ճիշտ մարսողության հետ: Բացի այդ, ճարպերի բարձր պարունակությամբ դիետան ծանրաբեռնվածություն է առաջացնում լյարդի, ստամոքսի եւ լեղապարկի վրա, ինչը նույնպես հանգեցնում է այրոցքի:

Պետերսենը նաեւ հավելել է, որ կերակրափողի դիաֆրագմայի ճողվածքը հանգեցնում է նրան, որ ստամոքսից թթուն ընկնում է կերակրափողի մեջ` առաջացնելով այրոցք:

Այրոցքը կանխարգելելու համար Պետերսենը խորհուրդ է տվել դանդաղ ուտել եւ լավ ծամել սնունդը: Ինչպես նաեւ՝ ուտելուց հետո պետք չէ պառկել քնելու:

Բացի այդ, ավելի լավ է մարզվել դատարկ ստամոքսով, իսկ ուտելուց հետո մի փոքր քայլել, քանի որ քայլելը նպաստում է լավ մարսողությանը:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է