• Latest news

Ինչու վարսակը կարող է բարելավել ցելիակիայով եւ գլյուտենի անհանդուրժողականությամբ պացիենտների վիճակը

21 մայիսի, 2022  09:35

Nature ամսագրում հրապարակված նորարարական հետազոտությունը վերծանել է վարսակի գենոմը եւ բացատրել, թե ինչու այս հանրաճանաչ հացահատիկը կարող է հարմար լինել ցելիակիայով եւ գլյուտենի անհանդուրժողականությամբ տառապող մարդկանց մեծամասնությանը:

Ցելիակիան աուտոիմուն հիվանդություն է, որից տառապում է աշխարհի բնակչության մոտ 1 տոկոսը: Ցելիակիա հիվանդության պատճառը գլյուտենն է։

Պրոֆեսոր Միշել Քոլգրեյվը նշել է, որ հետազոտողներին հատկապես հետաքրքիր է պարզել, թե ինչու է վարսակից արտադրանքն ավելի քիչ ալերգիա եւ անհանդուրժողականություն առաջացնում՝ համեմատած այլ հացահատիկների հետ, ինչպիսիք են ցորենը կամ տարեկանը:

«Մենք պարզեցինք, որ վարսակի մեջ ավելի քիչ սպիտակուցներ կան, որոնք համապատասխանում են ցորենի գլյուտենին, ինչը իմունային պատասխան է առաջացնում ցելիակիայով մարդկանց մոտ: Սա մեզ թույլ տվեց գենային (ԴՆԹ) եւ սպիտակուցային մակարդակներում հաստատել, որ վարսակը պարունակում է ավելի քիչ սպիտակուցային հաջորդականություններ, որոնք, ինչպես հայտնի է, սննդային ալերգիա եւ անհանդուրժողականություն են առաջացնում»,- ասել է գիտնականը:

Համեմատած այլ հացահատիկների հետ՝ վարսակը պարունակում է նաեւ շատ ավելի շատ բետա-գլյուկաններ, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը եւ դրական ազդեցություն թողնում նյութափոխանակության հիվանդություններ ունեցող մարդկանց վրա, ինչպիսին է 2-րդ տիպի շաքարախտը։

Գիտնականները կարծում են, որ այս հետազոտությունը վստահություն է տալիս, որ ցելիակիայով մարդկանց համար վարսակն անվտանգ է, եւ մարդկանց մեկ քայլ ավելի է մոտեցնում նրան, որ տեսնեն դրա անվտանգ ներառումը առանց գլյուտենի դիետայի մեջ:

Առանց գլյուտենի խիստ դիետա պահող մարդիկ ավելի քիչ ամբողջահատիկ են օգտագործում եւ կարող են տառապել սրտանոթային հիվանդությունների ավելի բարձր ցուցանիշներից: Սակայն վարսակը սննդակարգում ներառելը կարող է վերացնել այս բացասական հետեւանքներից շատերը:

Վարսակը հետաքրքիր է ոչ միայն իր բնածին օգտակար հատկություններով՝ դրա մշակումը նաեւ պահանջում է միջատասպաններով, ֆունգիցիդներով եւ պարարտանյութերով ավելի քիչ մշակում՝ համեմատած հացահատիկային այլ մշակաբույսերի հետ:

Վարսակի գենոմի մասին նոր գիտելիքների շնորհիվ այժմ հնարավոր է արագացնել ավելի սննդարար եւ կայուն վարսակի սելեկցիան ու մշակումը:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է