• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են առաջացնում ամենածանր ալերգիկ ռեակցիաները

17 հուլիսի, 2022  23:45

Ալերգոլոգ-իմունոլոգ Մարինա Ապլետաեւան «Մոսկվա 24»-ի հետ զրույցում ասել է, որ ոչ միայն ցիտրուսային մրգերն ու ընկույզն են համարվում ամենաալերգիկը, այլ նաեւ մորմազգիները, ծովամթերքները, սպիտակուցային մթերքները, էկզոտիկ մրգերն ու բուսական կաթը։

Դասական ալերգենների առաջին խումբը ներառում է ցիտրուսային մրգեր, ինչպիսիք են նարինջը եւ մանդարինը:

«Սրանք նույնպես էկզոտիկ արեւադարձային մրգեր են, օրինակ՝ մանգոն։ Այն կարող է առաջացնել անգիոեդեմա, որն ակնթարթորեն է զարգանում։ Սա կյանքին սպառնացող վտանգ է»,- զգուշացրել է փորձագետը՝ ասելով, որ նման դեպքերում կարող է առաջանալ շնչահեղձություն, երբ ուռում է ոչ միայն դեմքը, այլեւ վերին շնչուղիները։

Հաջորդ խումբը մորմազգիների ընտանիքն է՝ սմբուկ, բուլղարական պղպեղ եւ լոլիկ, ապա կենդանական ծագման սպիտակուցները, բայց ամենից հաճախ հավի ձվի սպիտակուցը: Կաթը նույնպես շատ հաճախ ալերգիա է առաջացնում։

Մասնագետն այս ցանկին ավելացրել է ծովամթերք եւ ընկույզ։ Նա նաեւ նշել է բուսական կաթերը, որոնք ավելի հաճելի համ եւ հոտ ունեն, սակայն ուժեղ ալերգեններ են:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է