• Latest news

Ո՞ր միրգն է մեծացնում Պարկինսոնի հիվանդության առաջացման վտանգը

25 հուլիսի, 2022  19:34

Պարկինսոնի հիվանդությունը նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություն է, որը բնութագրվում է ցնցումներով, որոնք ժամանակի ընթացքում խորանում են: Այս հիվանդությունը պայմանավորված է ուղեղի նեյրոնների մահով:

Քանի որ հիվանդության պատճառներն անհայտ են, դրա կանխարգելմանն ուղղված հատուկ մեթոդներ չկան։

Սակայն կան որոշ ապացույցներ, որ կոֆեինի եւ կանաչ թեյի օգտագործումը կարող է նվազեցնել Պարկինսոնի հիվանդության զարգացման ռիսկը:

Մրգերից, բանջարեղենից եւ ամբողջահատիկներից կազմված առողջ սննդակարգը նույնպես կապված է ավելի քիչ ոչ շարժական ախտանիշների հետ:

Միաժամանակ Science Direct-ի մասնագետները նշել են մի միրգ, որը կապված է Պարկինսոնի հիվանդության զարգացման հետ։ Դա սուրսոպն է (թթվասերային խնձոր)։

Սուրսոպը հարուստ է C, B1 եւ B2 վիտամիններով: Նաեւ պնդում են, որ այն ունի քաղցկեղի բջիջները վնասելու հատկություն, ինչպես դա անում են ճառագայթային թերապիան եւ քիմիաթերապիան: Սակայն, չնայած մի շարք առավելություններին, այս միրգն անվտանգ չէ։

Մասնագետ Էշլի Վուդի խոսքով, մրգի սերմերում հայտնաբերված անոնացինը գործում է որպես նեյրոտոքսին:

Նրա խոսքով, թթվասերային խնձորը կարող է նյարդերի վնասում եւ շարժման հետ կապված խնդիրներ առաջացնել, հատկապես երկար ժամանակ օգտագործելու դեպքում։ Բացի այդ, երկարատեւ օգտագործման դեպքում սուրսոպը կարող է թունավոր լինել երիկամների եւ լյարդի համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է