• Latest news

Հերքվել է տապակած կարտոֆիլի վնասակար լինելու մասին առասպելը

7 նոյեմբերի, 2022  18:25

Տապակած կարտոֆիլը չի վնասում մարդու օրգանիզմին, հակառակ տարածված կարծիքի, պնդում են Բոստոնի համալսարանի գիտնականները։ Նրանց հոդվածը հրապարակվել է Journal of Nutrition Science ամսագրում։

Մինչ այժմ սննդի հետ կապված բոլոր խորհուրդներում կարելի էր կարդալ, որ մեծ քանակությամբ տապակած կարտոֆիլ ուտելը հանգեցնում է ճարպակալման, շաքարախտի, հիպերտոնիայի, օրգանիզմում նյութափոխանակության խանգարման, աթերոսկլերոզի եւ արյան անոթների պատերին խոլեստերինի ձեւավորման:

Սակայն 1971 թվականից 50 տարի անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ տապակած կարտոֆիլն, ընդհակառակը, բարենպաստ ազդեցություն է ունենում մարդու առողջության վրա։

Կամավորներն առանց որեւէ սահմանափակման կարտոֆիլ են կերել, նրանց առողջական վիճակը հինգ տարին մեկ ստուգել են։ Պարզվել է, որ փորձի մասնակիցների մոտ II տիպի շաքարային դիաբետով հիվանդանալու հավանականությունը 24 տոկոսով նվազել է։ Բացի այդ, նրանք նաեւ ավելի քիչ են տառապել աթերոսկլերոզից։

Սակայն, ըստ գիտնականների, այս օրինաչափությունը նկատվել է կամավորների մոտ, որոնք ակտիվ կենսակերպ են վարել եւ կարմիր միս շատ չեն օգտագործել:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է