• Latest news

Ո՞ր սննդակարգն է նպաստում հղիանալուն

17 փետրվարի, 2015  14:12

Ճիշտ սննդակարգը նպաստում է հղիանալուն, նշում է մանկաբարձուհի եւ պտղաբերության մասնագետ Զետա Վեսթը: «Eat Yourself Pregnant» իր նոր գրքում նա պատմում է այն մասին, թե ինչպես պետք է սնվել հղիանալու համար:

Ինչպե՞ս պետք է սնվել դաշտանային ողջ ցիկլի ընթացքում

Դաշտանային ցիկլի տարբեր օրերին կնոջ օրգանիզմում արտադրվում են տարբեր հորմոններ, որոնք էլ ազդում են նրա ինքնազգացողության, արտաքին տեսքի եւ նույնիսկ քաշի վրա: Զետա Վեսթի խոսքով՝ ճիշտ սնվելու միջոցով կարելի օգնել օրգանիզմին ավելի հեշտ հաղթահարել ցիկլի ընթացքում ի հայտ եկող խնդիրները:

Դաշտանային ցիկլի առաջին փուլ

Նոր դաշտանային ցիկլի առաջին օրը շատ կանայք դառնում են ավելի հանգիստ՝ հաղթահարելով նախորդ ցիկլի ավարտին առաջացած լարվածությունն ու նյարդայնությունը: Կանանցից ոմանք կարող են հոգնածություն եւ հյուծվածություն զգալ, ինչը նույնպես բնական է: Այս ընթացքում մասնագետը խորհուրդ է տալիս խուսափել ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունից եւ ավելի շատ հանգստանալ: Իսկ ինչ վերաբերվում է սննդին, ապա առաջնահերթություն է համարվում C,B վիտամիններով եւ երկաթով հարուստ սնունդը:

Վիտամին C-ով հարուստ է մրգերի եւ բանջարեղենի մեծ մասը, սակայն դրա լավագույն աղբյուր են համարվում ցիտրուսները, հատապտուղները, կիվին, կանաչ բանջարեղենը եւ կարմիր բիբարը:

Վիտամին B-ի պահանջը կարելի է բավարարել հացահատիկի, ոչխարի, տավարի, թռչնի մսի միջոցով: Վիտամին B-ով հարուստ է նաեւ հավկիթը, կանաչ բանջարեղենը, խմորիչի էքստրակտն ու խմորիչը:

Երկաթի լավագույն աղբյուր են համարվում կարմիր միսը, դդմի արեւածաղիկը, լոբազգիները, չիրը,  կակղամորթները ու մուգ կանաչ տերեւային բանջարեղենը:

Դաշտանային ցիկլի երկրորդ փուլ

Երկրորդ փուլի ընթացքում էստրոգենի պարունակությունը օրգանիզմում ավելանում է, եւ կնոջ մարմինը պատրաստվում է ձվազատման: Կանանց մեծամասնությունն այս ընթացքում իրենց շատ լավ եւ առույգ է զգում:

Այս ընթացքում շատ կարեւոր է ապահովել օրգանիզմը վիտամին B-ով, որը նպաստում է հորմոնալ դիսբալանսի կարգավորմանը եւ ապահովում բջիջների բնականոն բաժանումը: Միեւնույն ժամանակ օրգանիզմը նաեւ վիտամին C-ի անհրաժեշտություն է զգում, որի շնորհիվ բարձրանում է ցերվիկալ լորձի քանակը:

Կապսաիցինով, իզոֆլավոնով եւ L-արգինինով հարուստ սնունդը (ինչպիսին են, օրինակ, տոֆուն եւ ձմերուկը), նպաստում են արյան շրջանառության կայունացմանը եւ նույնպես շատ օգտակար են այս ընթացքում:

Երկրորդ փուլի ընթացքում անհրաժեշտ է նաեւ ապահովել վիտամին D-ի առկայությունը օրգանիզմում, քանի որ վերջինս բարձրացնում է իմունիտետը: Վիտամին D ստանալու համար խորհուրդ է տրվում շատ ժամանակ անցկացնել արեւի տակ, ինչպես նաեւ ձկնեղեն ներառել սննդակարգում:

Դաշտանային ցիկլի երրորդ փուլ

Երրորդ փուլի ընթացքում նախընտրելի է հարստացնել օրգանիզմը բետա-կարոտինով: Վերջինս հզոր հակաօքսիդանտ է եւ կպաշտպանի բջիջները վնասվելուց:

Բետա-կարոտինով հարուստ է գազարը, կաղամբը, սպանախը եւ մանանեխը: Բետա-կարոտինի լավ աղբյուր են նաեւ գազարագույն ցիտրուսները:

Դաշտանային ցիկլի չորորդ փուլ

Եթե բեղմնավորում տեղի չի ունեցել, հորմոնների մակարդակը օրգանիզմում սկսում է նվազել, եւ կինը կրկին իրեն հոգնած, թույլ եւ նյարդայնացած է զգում: Այս ընթացքում կինը իրեն կարող է քաղցրեղեն թույլ տալ, սակայն պետք է հիշել, որ շաքարի պարունակությունը արյան մեջ պետք է պահպանել կայուն վիճակում, ինչը նշանակում է, որ չարաշահել քաղցրավենիքն ու ածխաջրերով հարուստ այլ սնունդը չի կարելի:

Չորորդ փուլի ողջ ընթացքում պետք չէ հրաժարվել ճարպով հարուստ սննդից (օրինակ, ճարպի բարձր պարունակությամբ կաթից), քանի որ ճարպը անհրաժեշտ է կնոջ օրգանիզմին հորմոնների նորմալ արտադրության համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է