• Latest news

Երկաթով սննդային հավելումները վնասում են ԴՆԹ-ն

15 փետրվարի, 2016  21:42

Երկաթով սննդային հավելումները կարող են ընդամենը   10 րոպեում վնաս  հասցնել  օրգանիզմին, զգուշացնում են Լոնդոնի կայսերական քոլեջի գիտնականները: Նրանց հետազոտությունը ցույց է տվել, որ այդ հանքանյութն արյունատար անոթներում վնասում է ԴՆԹ-ն: 

Չնայած հետազոտությունները կատարվել են լաբորատոր պայմաններում, ոչ թե ողջ մարդկանց վրա, մասնագետները պարզել են, որ հավելումներում պարունակվող երկաթի մակարդակը կարող է 10 անգամ գերազանցել մարդու առողջությանն անհրաժեշտ նորման: 

Երկաթն օրգանիզմի համար շատ կարեւոր հանքանյութ է, որը նաեւ ամենակարեւոր «շինարարական» նյութերից է համարվում, կարծում են գիտնականները: Սակայն մարդիկ երկաթի փոքր քանակի կարիք ունեն. տղամարդկանց օրական  մոտ   8.7 մգ երկաթ է անհրաժեշտ, իսկ մանկածնական տարիքի կանանց`  14.8 մգ: 100 գրամ տավարի մսում մոտ 3 մգ երկաթ կա, իսկ 100 գ սպանախում` 2.7 մգ: Բրիտանացի բժիշկների խոսքով, մարդն օրվա ընթացքում չի կարող սննդամթերքից   20 մգ-ից ավելի երկաթ ստանալ: 

Երկաթով սննդային հավելումներում մոտ 14-65 մգ երկաթ է պարունակվում, ինչը, գիտնականների կարծիքով, չափազանց շատ է, հատկապես եթե հաշվի առնենք, որ մարդը երկաթ կստանա նաեւ մթերքներից: Երկաթի ավելցուկը, ինչպես նշում են գիտնականները, կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար եւ երակների եւ զարկերակների լուրջ վնասվածքներ առաջ բերել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է