• Latest news

Ինչո՞ւ չարժե յուղազերծ կաթնամթերք ուտել

11 հունիսի, 2017  20:45

Ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքին նախապատվություն տալը համահարաբերակցվում է դեմենցիայի պրոցեսների զարգացման հետ, պարզել են Հարվարդի համալսարանի գիտնականները: Մասնավորապես պարզվել է, որ պարբերաբար յուղազերծ կաթնամթերք օգտագործող մարդիկ Պարկիսոնի հիվանդության ավելի մեծ հակվածություն ունեն:

Հետազոտողների ենթադրությամբ՝ կաթնամթերքի բոլոր տեսակները Պարկինսոնի հիվանդության առաջացման հավանականությունը այս կամ այն չափով մեծացնում են օրգանիզմում պաշտպանական քիմիական նյութերի մակարդակի նվազման հաշվին: Սակայն կաթնամթերքում պարունակվող յուղը հակազդում է բացասական գործընթացին: Հետեւաբար՝ յուղազերծ մթերքներ ուտելու դեպքում պաշտպանական գործառույթը չի կատարվի:

Փորձագետները վերլուծել են 130 հազար մարդկանց 25 տարվա դիտարկումների տվյալները: Նրանք պարզել են, որ յուղազերծ կաթնամթերքին նախապատվություն տված մարդիկ մահացու վտանգավոր նյարդաբանական հիվանդությամբ ավելի հաճախ են տառապել:

«Մարդիկ, որոնք օրական օգտագործել են նման մթերքի առնվազն 3 չափաբաժին, 34 տոկոսով ավելի հաճախ են տառապել Պարկինսոնի հիվանությամբ, քան այն մարդիկ, որոնք օրական առնվազն 1 չափաբաժին են օգտագործել»,- արձանագրել են փորձագետները:

Նախկինում գիտնականները նշում էին, որ յուղային կաթնամթերքի օգտագործումը պաշտպանում է դիաբետի առաջացումից:

Նրանց կարծիքով՝ նման մթերքների առողջարար էֆեկտը կապված է ճարպաթթուների եւ դրանց բաղադրության մեջ պարունակվող այլ բաղադրիչների համալիր ազդեցության հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է