• Latest news

5 ավանդական ճաշատեսակ, որ Հայաստանում հնուց ի վեր մատուցվում են ամանորյա սեղանին

27 դեկտեմբերի, 2017  13:12

Հայերը այն սակավաթիվ ժողովուրդների թվում են, որոնք մինչեւ հիմա իրենց ավանդույթները պահպանել են տարբեր տոների, այդ թվում Ամանորի ժամանակ պատրաստվող ճաշատեսակների առումով, պնդում է հայտնի խոհարար, «Հայկական խոհարարական ավանդույթների զարգացում եւ պահպանում» հասարակական կազմակերպության ղեկավար Սեդրակ Մամուլյանը:

Նրա խոսքով՝ Հայաստանում տարբեր դարերում Ամանորը տարբեր ժամանակ են նշել՝ ինչ-որ ժամանակ նոր տարվա առաջին օրը մարտի 21-ն էր, իսկ անցյալ դարի 30-ական թվականներից այն սկսել են նշել հունվարի 1-ին: Ամանորյա սեղանի ճաշատեսակները հիմնականում կախված էին տարվա եղանակից, թե երբ էր տոնը նշվում: Այդուհանդերձ, մի քանի ճաշատեսակներ կան, որոնք ամանորյա սեղանին են դրվել թե՛ անցյալում, թե՛ այսօր:

Դոլմա

Դոլման բոլոր հայերի սիրած ճաշատեսակն է, որ վաղնջական ժամանակներից պատրաստել են ոչ միայն ամանորյա սեղանի համար, այլ նաեւ այլ տոների: Տարվա տարբեր եղանակներին դոլման պատրաստել են կաղամբի կամ խաղողի տերեւներից տարբեր լցոնմամբ՝ ինչպես մսային, այնպես էլ բանջարեղենային եւ լոբազգիների: Դոլման պատրաստել են նաեւ բանջարեղենով՝ լոլիկով, սմբուկով եւ պղպեղով. սա արդեն ամառային դոլմա է կոչվում:

Տարեհաց

Տարեհացը հացի տարատեսակ է, որն ավանդույթի համաձայն թխվում է Ամանորի նախօրեին, իսկ տոնի ժամանակ այնպես է բաժանվում, որ ընտանիքի յուրաքանչյուր անդամին մի կտոր հասնի: Տարեհացի մեջ, որպես կանոն, մետաղադրամ է դրվում, եւ համարվում է, որ ում այն ընկնի, նոր տարում հաջողակ կլինի:

Անուշապուր

Ինչպես նշեց Սեդրակ Մամուլյանը, անուշապուրը չրերից պատրաստված ապուր է՝ տարբեր ձավարեղենի, ոսպի, ոլոռի հավելմամբ: Ավանդաբար այս ճաշատեսակը մատուցվել է ամանորյա սեղանին, եւ չնայած հիմա քչերն են այն տանը պատրաստում, ավանդական խոհանոցով ռեստորաններում կարելի մի քանի տարբերակներ գտնել:

Կճախաշ

Կճախաշը եւս մեկ ավանդական ճաշատեսակ է՝ լոբուց, հաճարից եւ այլ հատիկային բույսերից պատրաստվող, որը եփում են հատուկ կավե կճուճի մեջ:

Քաշիկա

Քաշիկան շատ նման է ավանդական եւ բոլորի կողմից սիրված հարիսային, սակայն հավի մսի փոխարեն, որպես կանոն, տավարի միս է օգտագործվում: Ինչպես եւ հարիսան, քաշիկան պատրաստվում է ձավարից թոնրի մեջ կավե կաթսայով, սակայն, ի տարբերություն հարիսայի, այն չեն խառնում: Համարվում է, որ այս ճաշատեսակը գալիք տարին է խորհրդանշում, եւ եթե այն խառնեն, տարին անհաջող կլինի:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է