• Latest news

Յոդի անբավարարություն. արդյո՞ք դուք ռիսկի խմբում եք

29 ապրիլի, 2014  16:49

Յոդը օրգանիզմի նորմալ գործունեության համար անհրաժեշտ կարեւորագույն միկրոտարրերից մեկն է: Յոդը ոչ միայն ապահովում է վահանաձեւ գեղձի բնականոն աշխատանքը՝ որի հորմոններն ազդում են ուղեղի աշխատանքի եւ իմունային համակարգի վրա, այլեւ ազդում է ինտելեկտի մակարդակի վրա:

Օրգանիզմում յոդի անբավարարությունը կարող է բազմաթիվ հորմոնային եւ սրտանոթային հիվանդությունների պատճառ դառնալ եւ մի շարք հիվանդություններ առաջացնել:

Ո՞վ է ավելի զգայուն յոդի անբավարարության հանդեպ: Այս հարցին NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հետ զրույցում պատասխանեց ՀՀ առողջապահության նախարարության գլխավոր էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու, դոցենտ Էդվարդ Թորոմանյանը:

Պարզվում է յոդի անբավարարության հանդեպ ավելի զգայուն են հետեւյալ մարդկանց խմբերը.

6-12 տարեկան երեխաներ

Այս շրջանում երեխայի օրգանիզմն աճում է, եւ նորմալ զարգացման համար նրան յոդ է անհրաժեշտ: Յոդի անբավարարությունից երեխաների մոտ կարող են զարգանալ մտավոր հետամնացություն եւ աճի ու զարգացման դանդաղում:

Հղի կանայք

Ռիսկի հաջորդ խումբը հղի կանայք են, որոնց օրգանիզմը այդ շրջանում լուրջ փորձությունների է ենթարկվում: Քանի որ պտղի մոտ 16-17-րդ շաբաթից սկսած արդեն գործում է վահանաձեւ գեղձը, այն վերցնում է յոդը մոր օրգանիզմից, որին այդ իսկ պատճառով անհրաժեշտ է կրկնակի շատացնել յոդի օգտագործումը: Հղի կնոջ մոտ յոդի պակասը կարող է հղիության ընդհատման, մեռելածնության եւ պտղի բնածին արատների պատճառ հանդիսանալ: Դրա համար հղի կանանց հաճախ յոդի պարունակությամբ հատուկ դեղամիջոցներ են նշանակում:

«90-ական թվականների կեսերին, մենք UNISEF-ի հետ միասին հետազոտություն կատարեցինք երկրի տարբեր մարզերի կանանց խորհրդատվության կենտրոններում եւ դպրոցներում եւ հայտնաբերեցինք, որ հղիների 50%-ի եւ երեխաների 40%-ի մոտ յոդի անբավարարություն կա: Դրանից հետո մեր աղի գործարանը վերանորոգվեց, Իտալիայից յոդի հավելում բերվեց, եւ մենք սկսեցինք յոդացնել աղը: 97-98-ական թվականներից սկսած կերակրի աղը Հայաստանում յոդացվում է: Սակայն դա խնդիրը լուծելու համար բավարար չէ»,- ասաց Հայաստանի գլխավոր էնդոկրինոլոգը:

Գյուղերի բնակիչներ

Հետաքրքիր է նաեւ այն, որ գյուղերի բնակիչները ավելի շատ են տառապում յոդի անբավարարությունով, քան քաղաքի բնակիչները: Էդվարդ Թորոմանյանը դա բացատրում է նրանով, որ քաղաքներում մարդիկ ավելի շատ պատրաստի սնունդ են ուտում, որը հաճախ յոդացված է լինում: Գյուղերում մարդիկ հիմնականում բնական սնունդ են ուտում, որի մեջ յոդը բացակայում է, քանի որ Հայաստանում եվ մի շարք երկրներում յոդը բացակայում է ջրի եւ հողի մեջ:

Կանայք 40-ից հետո

Դաշտանադադարի շրջանում հորմոնային փոփոխությունների պատճառով կանայք քառասունից հետո զգայուն են յոդի անբավարարության հանդեպ: Այդ իսկ պատճառով, եթե նրանք նույնիսկ որեւէ գանգատ չունեն, բժիշկները խորհուրդ են տալիս ժամանակ առ ժամանակ կանխարգելման նպատակով վահանաձեւ գեղձի ուլտրաձայնային հետազոտություն կատարել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է