• Latest news

Տաք թեյը կարող է քաղցկե՞ղ առաջացնել

6 փետրվարի, 2018  11:52

Տաք թեյի օգտագործումը սպիրտային խմիչքների եւ ծխելու հետ մեծացնում է կերակրափողի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը: Այսպիսի եզրակացության են հանգել National Natural Science Foundation of China-ի եւ National Key Research and Development Program-ի չինացի գիտնականները:

Հետազոտողները 9 տարի ուսումնասիրել են China Kadoorie Biobank (CKB) հետազոտությանը մասնակցած 30-ից մինչեւ 79 տարեկան 456 հազար մարդու առողջական վիճակը եւ սննդային սովորությունները: Այս ընթացքում նրանց մոտ հայտնաբերվել է կերակրափողի քաղցկեղի 1731 դեպք:

Գիտնականները պարզել են, որ նման օնկոլոգիան 5 անգամ ավելի հաճախ է հանդիպում հիվանդների մոտ, որոնք կանոնավորապես տաք թեյ են խմել եւ ամեն օր 15 գրամից ոչ պակաս ալկոհոլ են օգտագործել: Միեւնույն ժամանակ, կերակրափողի քաղցկեղը 2 անգամ ավելի հաճախ է գրանցվում տաք ըմպելիքներ նախընտրողների շրջանում, որոնք նաեւ ծխել են:

Հետազոտության հեղինակների ենթադրությամբ՝ 65 աստճան Ցելսիուսից բարձր ջերմաստիճանով ըմպելիքները ներքին օրգաններին ջերմային վնասվածք են հասցնում, ինչը կարող է մեծացնել օնկոլոգիայի առաջացման հավանականությունը: Նրանք մարդկանց կոչ են անում զգույշ վերաբերվել չափազանց տաք հեղուկներին, հատկապես ծխախոտի եւ ալկոհոլի միաժամանակյա օգտագործման դեպքում:

Չինացի գիտնականների հետազոտությունը հրապարակվել է Annals of Internal Medicine ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է