• Latest news

Գիտնականները հայտնել են այն մթերքի մասին, որը կրճատում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների հետեւանքով մահվան հավանականությունը

5 սեպտեմբերի, 2019  09:43

Մարդիկ, որոնք պարբերաբար ուտում են ոչ աղի ընկույզներ, ավելի քիչ են ենթակա սիրտ-անոթային հիվանդությունների հետեւանքով մահանալու վտանգին: Այս մասին հայտնում են Իսպահանի սրտաբանական հետազոտական ինստիտուտի (Իրան) գիտնականները: Նրանք իրենց հետազոտության արդյունքների մասին հայտնել են Փարիզում տեղի ունեցած Սրտաբանների եվրոպական միության համաժողովում:

Հետազոտության համաձայն, որի շրջանակում մասնագետները 12 տարի հետեւել են 35-ն անց 5432 մարդկանց սննդային սովորություններին, շաբաթական 2 անգամ ընկուզեղենի (կաղին, նուշ եւ հունական ընկույզ) գործածումը կապված է սիրտ-անոթային հիվանդությունների հետեւանքով մահվան հավանականության 17 տոկոսով նվազման հետ՝ 2 շաբաթը մեկ անգամ ընկույզ գործածելու համեմատությամբ: Գիտնականները հատուկ նշում են հում եւ ոչ աղի ընկույզների օգուտի մասին:

Մասնագետները հետազոտության ժամանակ հաշվի են առել այնպիսի գործոնները, ինչպես մասնակիցների տարիքը, սեռը, կրթությունը, ծխելը եւ ֆիզիկական ակտիվությունը:

Սրտաբանների եվրոպական միության հանձնարարականների համաձայն՝ սնունդի մեջ օրական մոտ 30 գրամ ընկույզի գործածումը առողջ սննդակարգի մասն է: Իսկ 2016 թվականի դեկտեմբերին գիտնականների միջազգային խումբը BMC Medicine ամսագրում հոդված էր հրապարակել, որի համաձայն օրական մոտ 20 գրամ ընկույզի գործածումը կապված է քաղցկեղի զարգացման կամ սիրտ-անոթային հիվանդությունների հետեւանքով մահվան փոքր հավանականության հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է