• Latest news

Սուրճը, գազավորված ըմպելիքները, արմավենու յուղը. ո՞ր մթերքներն են կալցիումը դուրս բերում օրգանիզմից

2 նոյեմբերի, 2019  15:48

Որոշ մթերքներ նպաստում են օրգանիզմից կալցիումի դուրսբերմանը կամ խոչընդոտում են դրա նորմալ յուրացմանը: Նուտրիցիոլոգ Աննա Իվաշկեւիչը պնդում է, որ այդ մթերքների թվում են սուրճը, քաղցրավենիքը, գազավորված ըմպելիքները, արմավենու յուղը եւ նույնիսկ վարսակը:

Օրգանիզմում կալցիումի պաշարները պահպանելու համար, մասնագետի խոսքով, անհրաժեշտ է վերահսկել սուրճի քանակն ու խմել առնվազն 4 բաժակ 30 մլ չափով: Դրանից ավել խմելու դեպքում կվատանա ոսկորների եւ ատամների վիճակը:

Գազավորված ըմպելիքները եւս կոֆեին են պարունակում:

Կալցիումը յուրացումը դժվարացնում է նաեւ շաքարավազը, որն առկա է քաղցրավենքի եւ նույն գազավորված ըմպելիքների մեջ: Մասնագետի խոսքով՝ շաքարավազի մեծ քանակության պատճառով տուժում է նաեւ աղիքային միկրոֆլորան:

Վարսակն իր հերթին կարող է դժվարացնել կալցիումի յուրացումը դրա մեջ պարունակվող ֆիտինաթթվի պատճառով:

Արմավենու յուղը, Իվաշկեւիչի խոսքով, ընդհանուր առմամբ նվազեցնում է շատ օգտակար նյութերի, այդ թվում վիտամին D-ի յուրացման մակարդակը, որն օգնում է յուրացնել կալցիումը:

Մասնագետը հիշեցնում է, որ կալցիումը մասնակցում է նյութափոխանակության եւ արյան մակարդման գործընթացում, կարգավորում է մկանների կծկումը, հորմոնի սեկրեցիան: Դրա պակասը հանգեցնում է ոչ միայն ոսկորների եւ ատամների հետ կապված խնդիրների, այլ նաեւ սրտամկանի աշխատանքի խախտումների, ցնցումների եւ գերճնշման:

Դրա համար մասնագետը խորհուրդ է տալիս օրաբաժնում ներառել կաթնաթթվային ըմպելիք, կաթնաշոռ, կեֆիր, լոբազգիներ, կանաչեղեն, նարինջ, խուրմա, բանան, եւ, իհարկե, պանիր: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել