• Latest news

Գիտնականները պատմել են շաքարի նոր վտանգի մասին

20 հոկտեմբերի, 2020  23:34

Շաքարի օգտագործումը կարող է կապված լինել այնպիսի վիճակների հետ, ինչպիսին է Ուշադրության պակասի և հիպերակտիվության համախտանիշը (ՈւՊՀՀ): Այս մասին հայտնում են Կոլորադոյի համալսարանի (ԱՄՆ) գիտնականները:

MedicalXpress-ում հրապարակված մամուլի հաղորդագրության համաձայն` հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ֆրուկտոզան, որը գլյուկոզայի հետ միասին պարունակվում է շաքարի մեջ, ինչպես նաեւ միզաթթուն, որը արտադրվում է գլյուկոզայի նյութափոխանակության ընթացքում, մեծացնում են վարքի խանգարումների ռիսկը: Դա տեղի է ունենում ֆրուկտոզայի` օրգանիզմի էներգիան վատնելու հատկությամբ, ինչը մարդու մոտ սննդի որոնմանն ուղղված ռեակցիա է առաջացնում, որը նման է սոված վիճակին:

Ստացվում է, որ ֆրուկտոզան ռիսկային, իմպուլսիվ վարք, նորույթի ձգտում, որոշումների արագ կայացում եւ ագրեսիվություն է առաջացնում: Ըստ գիտնականների` այս գործընթացի գերակտիվացումը շաքարի` մեծ քանակությամբ ընդունման պատճառով կարող է իմպուլսիվ վարք առաջացնել, որը կարող է ՈւՊՀՀ, երկբեւեռ խանգարում կամ նույնիսկ ագրեսիա առաջացնել:

Ըստ գիտնականների` արեւմտյան դիետայի մեջ, որին այսօր շատերն են հետեւում, մեծ քանակությամբ շաքար կա, ինչն էլ հանգեցրել է ֆրուկտոզայի ընդունման կտրուկ աճին: Բայց հարկ է հիշել, որ շաքարը կարող է ագրեսիա հրահրող գործոններից միայն մեկը լինել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է