• Latest news

Արդյունավե՞տ է արդյոք շաքարային դիաբետի ժամանակ ցածրածխաջրային սննդակարգը

16 հունվարի, 2021  19:05

Շաքարային դիաբետի ժամանակ ամեն դեպքում խորհուրդ է տրվում հետեւել ցածրածխաջրային սննդակարգի. խիստ ցածրածխաջրային սննդակարգը դիաբետի ռեմիսիային ավելի հաճախ է նպաստում, քան ցածրճարպայինը, ցույց է տվել խոշոր հետազոտությունը, որը հրապարակվել է The BMJ ամսագրում:

2-րդ տիպի շաքարային դիաբետը աշխարհում ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է. այն ախտահարում է 11 մեծահասակից մեկին: Այսպիսի պացիենտների հյուսվածքները ավելի վատ են արձագանքում ինսուլին հորմոնի ազդեցությանը, ինչը արյան մեջ շաքարի մակարդակի քրոնիկական մեծացում է առաջացնում:

Ճիշտ սննդակարգը 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի բուժման պարտադիր մասն է: Հեռավոր անցյալում, երբ բժիշկների տրամադրության տակ դեռ չկար ինսուլինը, սննդակարգում ածխաջրերի քանակության սահմանափակումը հիվանդության դեմ պայքարի շատ տարածված մեթոդ էր: Բայց ժամանակի ընթացքում ցածրածխաջրային սննդակարգերը դարձան պակաս տարածված:

Կարծիք կա, որ ցածրածխաջրային սննդակարգերը նվազեցնում են օրգանիզմ շաքարի մատակարարումը, ուստի օգնում են հիվանդությունը վերահսկել եւ նվազեցնում են դրա բարդությունների զարգացման հավանականությունը:

Նոր հետազոտության հեղինակները վերլուծել են դիաբետի բուժման ժամանակ ցածրածխաջրային սննդակարգի արդյունավետության ապացույցները, որոնք նախկինում ստացվել են 23 հետազոտություններով, ընդգրկել են 47-67 տարեկան ավելի քան 1300 մարդու: Հեղինակները գնահատել են ածխաջրերի փոքր պարունակությամբ սննդակարգը մեկ տարի գործածելու դեպքում: Որպես ստուգիչ սննդակարգ օգտագործվել է ճարպի փոքր պարունակությամբ սննդակարգը:

Պարզվել է, որ ածխաջրերի փոքր պարունակությամբ սննդակարգին հետեւելու դեպքում շաքարային դիաբետի ռեմիսիան 32 տոկոսով ավելի հաճախ է սկսվում, քան ցածրճարպային սննդակարգի դեպքում: Ընդ որում՝ կողմնակի էֆեկտներ չեն դիտվում:

Մարդկանց խմբում, որոնք հետեւել են ածխաջրերի փոքր պարունակությամբ սննդակարգի, գիտնականները նկատել են նաեւ քաշի նվազում, գործածվող դեղերի քանակի պակասեցում, արյան մեջ լիպիդների մակարդակի խտության կարգավորում: Սակայն սննդակարգի այս ազդեցությունները մեկ տարի հետո պակաս արտահայտված էին դառնում:

Գիտնականների խոսքով՝ երկարատեւ օգտագործման դեպքում ցածրածխաջրային սննդակարգերի արդյունքը հայտնի չէ հետազոտությունների սահմանափակ տեւողության պատճառով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է