Գիտնականները գնահատել են առողջ սննդի երեք օրինաչափությունների ազդեցությունը հղիության ընթացքի վրա: Ստացված արդյունքները նրանք հրապարակել են American Journal of Clinical Nutrition-ում:
Հղի կանայք հաճախ բախվում են բարդությունների, որոնք սպառնում են ինչպես նրանց, այնպես էլ երեխայի առողջությանը: Հեստացիոն շաքարախտը զարգանում է հղի կանանց միջինը 7%-ի մոտ, պրեէկլամպսիան եւ զարկերակային բարձր ճնշման այլ վտանգավոր տեսակները՝ 9%-ի մոտ:
Համարվում է, որ առողջ սննդակարգը կարող է օգնել նվազեցնել այսպիսի բարդությունների ռիսկը:
Նոր հետազոտության ընթացքում գիտնականները գնահատել են սննդի երեք առողջ ձեւերի ազդեցությունը հղի կանանց առողջության վրա: Նրանք դիտարկել են հետեւյալ օրինաչափությունները.
Գիտնականները հատուկ ինդեքսների օգնությամբ գնահատել են, թե որքանով է 1900 կանանց սննդակարգը համապատասխանել երեք առողջ սննդակարգերից յուրաքանչյուրին: Ինչպես պարզվել է, նախքան հղիանալը եւ մինչեւ հղիության երկրորդ եռամսյակը դրանցից ցանկացածին հետեւելը կապված է եղել բարդությունների ռիսկի նվազման հետ: Օրինակ՝ 16-22 շաբաթվա ընթացքում առողջ ուտելու ինդեքսի ամենաբարձր ցուցանիշ ունեցող կանանց մոտ հեստացիոն շաքարախտի ռիսկը 32%-ով ավելի ցածր է եղել, քան ամենացածր ցուցանիշներ ունեցող հղիների մոտ: Այն կանայք, որոնց սննդակարգը 12-րդ եւ 16-22-րդ շաբաթների ընթացքում առավել շատ է համապատասխանել DASH դիետային, 19%-ով ավելի հազվադեպ են տառապել բարձր ճնշումից: Հղիության 24-29-րդ շաբաթներին միջերկրածովյան կամ DASH դիետան կապված են եղել վաղաժամ ծննդաբերության ռիսկի 50% նվազեցման հետ:
«Բոլոր երեք ցուցանիշներն ընդգծում են բանջարեղենի, մրգերի, հացահատիկների եւ ընդեղենի օգտագործման օգտակարությունը՝ միաժամանակ կարմիր եւ վերամշակված մսի սահմանափակման պայմաններում»,- ասվում է ԱՄՆ Առողջապահության ազգային ինստիտուտի մամուլի հաղորդագրության մեջ:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր