• Latest news

Ո՞ր մթերքներ են ուժեղացնում եւ նվազեցնում քրտնարտադրությունը

17 հունիսի, 2021  09:47

Սննդի օգտագործումը քրտնարտադրության վրա ազդող գործոններից մեկն է: Որոշ մթերքներ կարող են ուժեղացնել կամ նվազեցնել քրտնարտադրությունը:

Ինչպես պնդում է սննդաբան եւ նուտրիցիոլոգ Եվգենի Արզամասցեւը, ավելորդ քրտնարտադրություն առաջացնող մթերքներից մեկը միսն է:

«Ինքնին միսը ծանր մթերք է: Եթե մարդն այն ուտում է շատ քանակությամբ եւ դրանից հետո գնում է զբոսնելու, ապա դա կարող է ուժեղացնել քրտնարտադրությունը: Այն կարող է պարունակել նաեւ որոշակի նյութեր, որոնք կարող են ուժեղացնել քրտինքի հոտը»,-ասել է մասնագետը «Մոսկվա 24» հեռուստաալիքի եթերում:

Նրա խոսքով՝ մսի օգտագործման միջին նորման 1 կգ համար մեկ գրամ սպիտակուցն է: Սակայն խորհուրդ է տրվում շաբաթական սահմանափակել կարմիր մսի օգտագործումը՝ 1-2 անգամ:

Նյութափոխանակության վրա ազդում է նաեւ պղպեղի օգտագործումը: Այն հանգեցնում է ջերմաստիճանային ռեժիմի բարձրացման, եւ, հետեւաբար, քրտնարտադրության:

Մասնագետի խոսքով՝ դաղձը հանգստացնող միջոց է, հանգստացնում է նյարդային համակարգը: Դրա նման կարող է լինել անիսը , իսկ ահա քրքում օգտագործել խորհուրդ չի տրվում: Այն կարող է բացասական ազդել քրտնիքի հոտի վրա:

Քրտինքի հոտն ուժեղացնում են նաեւ կոֆեին պարունակող մթերքները՝ սուրճ, սեւ եւ կանաչ թեյ, այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում շոգին ջուր խմել:

Իր հերթին, արեւածաղիկը պարունակում է ցինկ, որը խթանում է քրտնարտադրության նվազեցմանը: Սակայն շատ օգտագործելուց քրտնարտադրությունը կարող է ուժեղանալ: Նորման՝ մեկ անգամվա համար 20-30 գրամ:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել