• Latest news

Ո՞ր մթերքներ են ուժեղացնում եւ նվազեցնում քրտնարտադրությունը

17 հունիսի, 2021  09:47

Սննդի օգտագործումը քրտնարտադրության վրա ազդող գործոններից մեկն է: Որոշ մթերքներ կարող են ուժեղացնել կամ նվազեցնել քրտնարտադրությունը:

Ինչպես պնդում է սննդաբան եւ նուտրիցիոլոգ Եվգենի Արզամասցեւը, ավելորդ քրտնարտադրություն առաջացնող մթերքներից մեկը միսն է:

«Ինքնին միսը ծանր մթերք է: Եթե մարդն այն ուտում է շատ քանակությամբ եւ դրանից հետո գնում է զբոսնելու, ապա դա կարող է ուժեղացնել քրտնարտադրությունը: Այն կարող է պարունակել նաեւ որոշակի նյութեր, որոնք կարող են ուժեղացնել քրտինքի հոտը»,-ասել է մասնագետը «Մոսկվա 24» հեռուստաալիքի եթերում:

Նրա խոսքով՝ մսի օգտագործման միջին նորման 1 կգ համար մեկ գրամ սպիտակուցն է: Սակայն խորհուրդ է տրվում շաբաթական սահմանափակել կարմիր մսի օգտագործումը՝ 1-2 անգամ:

Նյութափոխանակության վրա ազդում է նաեւ պղպեղի օգտագործումը: Այն հանգեցնում է ջերմաստիճանային ռեժիմի բարձրացման, եւ, հետեւաբար, քրտնարտադրության:

Մասնագետի խոսքով՝ դաղձը հանգստացնող միջոց է, հանգստացնում է նյարդային համակարգը: Դրա նման կարող է լինել անիսը , իսկ ահա քրքում օգտագործել խորհուրդ չի տրվում: Այն կարող է բացասական ազդել քրտնիքի հոտի վրա:

Քրտինքի հոտն ուժեղացնում են նաեւ կոֆեին պարունակող մթերքները՝ սուրճ, սեւ եւ կանաչ թեյ, այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում շոգին ջուր խմել:

Իր հերթին, արեւածաղիկը պարունակում է ցինկ, որը խթանում է քրտնարտադրության նվազեցմանը: Սակայն շատ օգտագործելուց քրտնարտադրությունը կարող է ուժեղանալ: Նորման՝ մեկ անգամվա համար 20-30 գրամ:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է