• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են դանդաղեցնում ծերացումը

9 նոյեմբերի, 2021  21:38

Որոշ մթերքներ դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերացումը 50 տարեկանից հետո,պնդում է սննդաբան Տրիստա Բեսթը (ԱՄՆ): Ինչպես հայտնում է Eat This, Not That!-ը, փորձագետը խորհուրդ է տալիս սննդակարգում ավելացնել բուսական ծագման մթերքներ, քանի որ բանջարեղենի, հացահատիկի, ընկույզների, սերմերի, հատիկաընդեղենի եւ մրգերի կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է երկարակեցությունը՝ վերացնելով օրգանիզմում բորբոքումները, կայունացնելով արյան ճնշումը եւ առողջ քաշի պահպանումը։ Բացի այդ, բուսական մթերքների օգտագործումը օգնում է նվազեցնել գլիկացիայի վերջնական արտադրանքի մակարդակը՝ վնասակար նյութեր, որոնք մեծացնում են սրտի հիվանդությունների, 2-րդ տիպի շաքարախտի եւ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:

Ըստ սննդաբանի՝ գլյուտենը  կարող է նպաստել ծերացման գործընթացի արագացմանը։ Նրա կարծիքով՝ խնդիրն այն է, որ հաճախ մարդիկ չգիտեն գլյուտենի անհանդուրժողականության մասին եւ շարունակում են ուտել գլյուտեն պարունակող մթերքներ։ Ըստ նրա՝ դա կարող է օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսների զարգացում առաջացնել եւ սրել այնպիսի հիվանդությունները, ինչպիսիք են էքզեման եւ փսորիազը։ Այն նաեւ ուժեղացնում է օրգանիզմում օքսիդատիվ գործընթացները, որոնք համարվում են վաղ ծերացման ռիսկի գործոններից մեկը։

Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս ուտել բնական, չմշակված մթերքներ, ինչպիսիք են բանջարեղենն ու մրգերը, հացահատիկները, հատիկեղենը, ձուն, բարձր յուղայնությամբ կաթնամթերքը եւ բնական համեմունքները:   

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է