Բժիշկ-սննդաբան Իրինա Ստրոգայան SOLENKA.INFO պարբերականի հարցազրույցում նշել է սպիտակուցի եւ ճարպի ճիշտ հարաբերակցություն ունեցող մթերքները։ Մասնագետը նշել է, որ սպիտակուցի ընտրությանը պետք է խելամիտ մոտեցում ցուցաբերել։ Հիմնական խնդիրն այն է, որ սպիտակուցը բնության մեջ երբեք ինքնին չի հանդիպում։ Դրան միշտ ուղեկցում է ճարպը։
Սննդաբանը հիշեցրել է այնպիսի հասկացության մասին, ինչպիսին ինսուլինային ինդեքսն է։ Այն ցույց է տալիս սպիտակուցի ներգործությունը արյան մեջ ինսուլինի մակարդակի վրա։ Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ որքան քիչ է մեր օրգանիզմը ճարպ ստանում սպիտակուցի հետ մասին, այնքան ավելի ուժեղ է ինսուլինի արտածումը։ Հետեւաբար, խոր կետոզ մտնելու համար մարդը պետք է ավելի շատ ճարպոտ սպիտակուց օգտագործի։
Ստրոգայան հիշեցրել է, որ մարդու սննդաբաժինը կետո-դիետայի դեպքում կազմված է 5 տոկոս ածխաջրերից, 5 տոկոս բանջարեղեններից, 20 տոկոս սպիտակուցից եւ 70 տոկոս ճարպից։ Այս դեպքում խոսքը կալորիաների տոկոսների մասին է, ոչ թե գրամների։ Չպետք է մոռանալ, որ ճարպի կալորիականությունը 3,5 անգամ ավելի է սպիտակուցի կալորիականությունից։
Մասնագետը նշել է որոշ մթերքներում ճարպի եւ սպիտակուցի հարաբերակցության մասին.
Սննդաբանն ավելացրել է, որ վերը թվարկված մթերքներից ամենակատարյալը ճարպի եւ սպիտակուցի հարաբերակցության առումով ձկնարդյունահանվող սաղմոնն է։
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր