• Latest news

Ո՞ր սննդային սովորությունն է քաղցկեղ առաջացնում

24 մայիսի, 2022  18:31

Բժշկական գիտությունների դոկտոր, «ՍՄ-Կլինիկա» ուռուցքաբանական կենտրոնի ղեկավար Ալեքսանդր Սերյակովը «Իզվեստիա»-ին ասել է, որ ժամանակակից մարդու սննդակարգում գերակշռող գենետիկորեն մոդիֆիկացված մթերքների օգտագործումը քաղցկեղի զարգացման բարձր ռիսկ է ստեղծում։

«Ժամանակակից սննդակարգում գերակշռում է կոնսերվանտներով, կայունացուցիչներով սնունդը։ Մարդիկ հաճախ գենետիկորեն մոդիֆիկացված մթերքներ են ուտում, որոնց օգտագործումը կարող է մարսողական համակարգի ուռուցքաբանության զարգացման հանգեցնել: Բնապահպանական վիճակի վատթարացումը եւս ազդում է քաղցկեղի առաջացման վրա»,- ասել է բժիշկը։

Մասնագետի խոսքով՝ քաղցկեղի առաջացման վրա տարբեր գործոններ են ազդում, այդ թվում՝ ալկոհոլի չարաշահումը, ծխելը։

Բժիշկը նաեւ թվարկել է քաղցկեղի ամենատարածված տեսակները: Այդպես, նրա խոսքով, տղամարդկանց մոտ առավել հաճախ հանդիպում է թոքի, շագանակագեղձի, ստամոքսի, կերակրափողի, միզապարկի եւ հաստ աղիքի քաղցկեղը։ Կանանց մոտ՝ կրծքագեղձի, հաստ աղիքի, մաշկի, արգանդի վզիկի եւ ստամոքսի քաղցկեղը։

Ուռուցքաբանն ընդգծել է, որ մինչեւ 40 տարեկան յուրաքանչյուր մեծահասակ պետք է 3 տարին մեկ անգամ, իսկ 40 տարին անց՝ տարին մեկ անգամ, համալիր հետազոտություն անցնի, փոխանցնում է «Մոսկվա 24»-ը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է