• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են օգտակար վահանաձեւ գեղձի համար

30 հունիսի, 2022  23:24

Սննդաբան Մարինա Երմոլովան SOLENKA.INFO https://solenka.info/-ին տված հարցազրույցում պատմել է, որ վահանաձեւ գեղձի աշխատանքը բարելավելու համար պետք է հետեւել մի շարք պարզ կանոնների եւ ճիշտ քանակությամբ յոդ պարունակող սնունդ ուտել: Դա կարեւոր է նաեւ այդ օրգանը հորմոնալ խանգարումներից պաշտպանելու համար:

Վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունների կանխարգելման համար սննդաբանը խորհուրդ է տալիս սննդակարգում յոդով, հանքային աղերով, վիտամիններով, սպիտակուցներով եւ միկրոտարրերով հարուստ մթերքներ ներառել։ Այդպիսի սննդակարգի շնորհիվ, եթե մարդը հիպոթիրեոզ ունի, օրգանիզմ օրգանական յոդ է մտնում, ինչը թույլ է տալիս խուսափել թթվածնի պակասից եւ բջջի «հասունացումից», միոմների, հանգույցների, ուռուցքների առաջացումից։

Նա կարեւոր է համարում սննդակարգում նվազագույնի հասցնել մսի օգտագործումը՝ այն փոխարինելով ծովամթերքներով։ Խոսքը, օրինակ, ձկների, ծովախեցգետնի, խեցգետնի, միդիաների, ջրիմուռների մասին է։ Բացի այդ, ավելորդ չի լինի լոբազգիների եւ հացահատիկների օգտագործումը։ Երմոլովան հայտնել է վարսակի, ցորենի, գարու եւ լոբու բողբոջած հատիկներ ուտելու կարեւորության մասին: Կարելի է նաեւ ջրի վրա նաեւ վարսակ, բրինձ, հնդկաձավար, ոսպ, եգիպտացորեն, ոլոռ, սոյայի հատիկներ պատրաստել:
Բացի այդ, ինչպես ընդգծել է սննդաբանը, վահանաձեւ գեղձի աշխատանքի բարելավման համար պետք է թարմ բանջարեղենից աղցաններ ընտրել։ Դա կարող է լինել բողկը, գազարը, ձմերուկը, սոխը, լոլիկը, նեխուրը, սխտորը, սպանախը։ Մի անտեսեք նաեւ բողկը, վարունգը, կաղամբը, քաղցր պղպեղը, հազարը, ճակնդեղը, դդումը։ Ցանկալի է սննդակարգում մի քանի խաշած կարտոֆիլ ներառել, եփած բանջարեղենով աղցաններ պատրաստել։ Բժիշկը նշել է, որ պակաս կարեւոր չեն հատապտուղներն ու մրգերը՝ խնձորը, դեղձը, կեռասը, ելակը, տանձը, նարինջը, լոռամիրգը:
Մասնագետը նաեւ խորհուրդ է տվել սննդակարգում նուշ, հնդկական ընկույզ, պնդուկ եւ ընկույզ ներառել: Նա նշել է, որ սննունդը ավելի լավ է պատրաստել ձիթապտղի, արեւածաղկի, ընկույզի, եգիպտացորենի, քնջութի կամ սոյայի ձեթի մեջ: Ինչ վերաբերում է կարագին, ապա այն չպետք է օգտագործվի օրական 20 գ-ից ավել, կանխարգելման եւ բուժման համար կարեւոր է միայն զտված ֆիլտրացված ջուր խմել: Երմոլովան հավելել է, որ աղցանները ցանկալի է համեմել կանաչ համեմունքներով, սոյայի սոուսով, լոլիկով, կիտրոնի հյութով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է