• Latest news

Աղի ավելցուկը կարող է երիկամներին անդառնալի վնաս հասցնել. MedicalXpress

26 փետրվարի, 2024  22:21

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սննդին աղ ավելացնելը կարող է մեծացնել երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը, հաղորդում է MedicalXpress-ը։

Երիկամները պատասխանատու են օրգանիզմից նատրիումի հեռացման համար, իսկ նատրիումի ավելցուկը՝ կապված սննդակարգում ավելորդ աղի հետ, ոչ միայն բարձրացնում է արյան ճնշումը, այլև մեծացնում է երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը - երիկամների՝ արյունից թափոնները և տոքսինները զտելու ունակության նվազում:

Նատրիում կա շատ վերամշակված մթերքների և համեմունքների մեջ: Հետեւաբար, շատ հեշտ է շատ նատրիում ստանալ։ Պետք է կարդալ սննդի պիտակները և սահմանափակեք մաքուր աղի ընդունումն օրական մեկ թեյի գդալով կամ ավելի քիչ:

«Երբեմն դուք կարող եք կա՛մ դադարեցնել, կա՛մ վերացնել այն վնասը, որը տեղի է ունենում երիկամների քրոնիկ հիվանդության դեպքում: Որքան երկար շարունակվի այս գործընթացը, այնքան ավելի լուրջ է վնասը, այնքան քիչ հավանական է, որ երիկամներն առողջանան: Այս դեպքում հիվանդը կարող է դիալիզի կամ երիկամի փոխպատվաստման կարիք ունենալ»,- ասում է Mayo Clinic-ի նեֆրոլոգ Իվան Փորթեր II-ը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է