Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սննդին աղ ավելացնելը կարող է մեծացնել երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը, հաղորդում է MedicalXpress-ը։
Երիկամները պատասխանատու են օրգանիզմից նատրիումի հեռացման համար, իսկ նատրիումի ավելցուկը՝ կապված սննդակարգում ավելորդ աղի հետ, ոչ միայն բարձրացնում է արյան ճնշումը, այլև մեծացնում է երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը - երիկամների՝ արյունից թափոնները և տոքսինները զտելու ունակության նվազում:
Նատրիում կա շատ վերամշակված մթերքների և համեմունքների մեջ: Հետեւաբար, շատ հեշտ է շատ նատրիում ստանալ։ Պետք է կարդալ սննդի պիտակները և սահմանափակեք մաքուր աղի ընդունումն օրական մեկ թեյի գդալով կամ ավելի քիչ:
«Երբեմն դուք կարող եք կա՛մ դադարեցնել, կա՛մ վերացնել այն վնասը, որը տեղի է ունենում երիկամների քրոնիկ հիվանդության դեպքում: Որքան երկար շարունակվի այս գործընթացը, այնքան ավելի լուրջ է վնասը, այնքան քիչ հավանական է, որ երիկամներն առողջանան: Այս դեպքում հիվանդը կարող է դիալիզի կամ երիկամի փոխպատվաստման կարիք ունենալ»,- ասում է Mayo Clinic-ի նեֆրոլոգ Իվան Փորթեր II-ը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր