• Latest news

Աղի ավելցուկը կարող է երիկամներին անդառնալի վնաս հասցնել. MedicalXpress

26 փետրվարի, 2024  22:21

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սննդին աղ ավելացնելը կարող է մեծացնել երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը, հաղորդում է MedicalXpress-ը։

Երիկամները պատասխանատու են օրգանիզմից նատրիումի հեռացման համար, իսկ նատրիումի ավելցուկը՝ կապված սննդակարգում ավելորդ աղի հետ, ոչ միայն բարձրացնում է արյան ճնշումը, այլև մեծացնում է երիկամների քրոնիկ հիվանդության վտանգը - երիկամների՝ արյունից թափոնները և տոքսինները զտելու ունակության նվազում:

Նատրիում կա շատ վերամշակված մթերքների և համեմունքների մեջ: Հետեւաբար, շատ հեշտ է շատ նատրիում ստանալ։ Պետք է կարդալ սննդի պիտակները և սահմանափակեք մաքուր աղի ընդունումն օրական մեկ թեյի գդալով կամ ավելի քիչ:

«Երբեմն դուք կարող եք կա՛մ դադարեցնել, կա՛մ վերացնել այն վնասը, որը տեղի է ունենում երիկամների քրոնիկ հիվանդության դեպքում: Որքան երկար շարունակվի այս գործընթացը, այնքան ավելի լուրջ է վնասը, այնքան քիչ հավանական է, որ երիկամներն առողջանան: Այս դեպքում հիվանդը կարող է դիալիզի կամ երիկամի փոխպատվաստման կարիք ունենալ»,- ասում է Mayo Clinic-ի նեֆրոլոգ Իվան Փորթեր II-ը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել