Խորվաթիայի Սպլիտի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ծովային սամիթից ստացված հիդրոզոլներն ու եթերայուղերն ունեն ուժեղ հակաօքսիդանտ և հակատարիքային ներուժ: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Foods ամսագրում:
Ծովային սամիթը պատկանում է գազարի ընտանիքին (Apiaceae) բազմամյա անուշաբույր խոտաբույսերի խմբին։ Բույսը կոչվում է նաև ծովային սամիթ՝ Apiaceae ընտանիքի անդամներին արտաքին նմանության պատճառով, որոնք ունեն բարակ ցողուն և փարթամ գագաթ։
Գիտական աշխատանքի ընթացքում գիտնականները կիրառել են քիմիական և կենսաբանական վերլուծության մեթոդների համադրություն՝ ուսումնասիրելու Ֆրանսիայում և Խորվաթիայում հավաքված ծովային սամիթի կենսաքիմիական բաղադրությունը և կենսաբանական հատկությունները: Պարզվել է, որ այս բույսն ունի հզոր հակաօքսիդանտ և հակատարիքային ներուժ։ Դրա բաղադրության մեջ ընդգրկված ֆենոլային բույսերի միացություններն ունակ են պայքարելու ծերացման դեմ՝ պաշտպանելով բջիջները թթվածնի հատուկ ձևերի՝ ազատ ռադիկալների վնասումից: Դրանք օրգանիզմում կուտակվում են բնական նյութափոխանակության ժամանակ։
Նշվում է նաև, որ խորվաթական ծովային սամիթը ցուցադրում է հակաթիրոզինազային և հակակոլագենազային ակտիվություն — հիդրոլատները և դրա վրա հիմնված եթերային յուղերը մաշկի խնամքի կոսմետիկայի մեջ կարող են օգնել փափկեցնել մաշկը, հարթեցնել դրա տոնայնությունը և թեթևացնել տարիքային բծերը: Գիտնականները հույս ունեն, որ իրենց հայտնագործությունը կնպաստի նոր, անվտանգ և բնական հակատարիքային կոսմետիկ հավելումների ստեղծմանը։
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր