• Latest news

Ալկոհոլի համային հատկանիշները գենետիկ տարբերություններից են կախված

24 սեպտեմբերի, 2014  23:49

Փեննի պետական համալսարանի գիտահետազոտական խմբերից մեկի անդամները փոխկապվածություն են գտել՝ ալկոհոլի համային հատկանիշների եւ մարդկանց գենետիկ տարբերությունների միջեւ: Ասել է, թե՝ եթե որոշ մարդիկ ալկոհոլային ըմպելիքից առավել քիչ՝ դառնության եւ առավել շատ՝ քաղցրության համ են առնում՝ մեղավորը միայն նրանց գեներն են: «Մենք վկայություններ ենք գտել առ այն, որ ալկոհոլի հրահրմամբ առաջացած համային զգացողությունները գենետիկ գործառույթների արդյունք են», - մեկնաբանել է կրթօջախի սննդագիտության ամբիոնի դոցենտ Ջոն Հեյսը:

Նրա գլխավորությամբ գործող գիտնականները 18-45 տարեկան, կովկասյան ծագում ունեցող 93 մասնակիցների (58 կին եւ 35 տղամարդ) 16 եզակի նուկլեոտիդ պոլիմորֆիզմների գենոտիպն են ուսումնասիրել: Մասնավորապես, նրանց դառնության զգացման համար պատասխանատու երկու՝ ալկոհոլ ընդունելիս ակտիվացվող ռեցեպտորային գեների՝ TAS2R13-ի եւ TAS2R38-ի տիպն է հետաքրքրել: Այնուհետեւ, Medical Daily-ի հաղորդմամբ, մասնակիցներին սպիրտի պարունակությամբ խմիչքներ են առաջարկվել՝ երեք եղանակներով՝ բերանի ամբողջական ողողմամբ, կում անելով եւ թքելով ու լեզվի հետնամասում խոնավեցված բամբակ դնելով, համտեսի արդյունքում առաջացած համային զգացողությունները նկարագրելու համար:

Փորձարկման ընթացքում գիտնականները նկատել են, որ ալկոհոլի ազդեցությամբ կամավորների մոտ հրահրվող դառնության զգացման մակարդակը նրանց կողմից ժառանգված համապատասխան ռեցեպտորային գենոտիպից է կախված: Ի միջի այլոց, այրոցի զգացումը եւս, կախված գեներից, կարող է տարբեր աստիճանի լինել: «Մարդիկ, սնվելիս կամ մի բան խմելիս, տարբեր համային զգացողություններ են ունենում, եւ, ինչպես գունակուրություն դեպքում, ընկալական տարբերությունները կենսաբանական հենքի վրա են կառուցվում», - նշել է դոկտոր Հեյսը: 

Այդուհանդերձ, չի կարելի անհապաղ այն եզրակացությանը հանգել, թե մարդկանց որոշ մասին դուր է գալիս ալկոհոլային խմիչք օգտագործել, քանի որ մյուսներից տարբերվող համային զգացողություններով են աչքի ընկնում: Ընդհակառակը՝ գիտնականները չեն շտապում որեւէ եզրահանգում կատարել, քանի որ մարդու սննդային վարքագիծը բավականին բարդ եւ համալիր գործընթացների արդյունք է հադիսանում եւ չի կարող մեկ փոփոխականով պայմանավորվել: 

«Կենսաբանությունն ամենեւին էլ ճակատագիր չէ: Որոշ մարդիկ կարող են, դառնության զգացման բարձր աստիճանը հաղթահարելով, ալկոհոլից կախվածություն ձեռք բերել, իսկ մյուսները, որոնք համեմատաբար թույլ դառնություն են զգում, միայն առիթից առիթ խմիչքի համը տեսնել», - հավաստիացրել է հետազոտական խմբի ղեկավարը:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է