• Latest news

Հիլը նվազեցնում է օրգանիզմում ճարպի քանակը

15 օգոստոսի, 2023  18:29

Texas A and M AgriLife-ի գիտնականները պարզել են, որ հիլը նվազեցնում է օրգանիզմում ճարպի քանակը։

Հետազոտողները մկների սովորական սննդակարգին ավելացրել են հիլի սերմերի տարբեր չափաբաժիններ։ Երկու շաբաթվա ընթացքում կենդանիները ստացել են համեմունքի 3, 6 եւ 12 տոկոսը՝ համեմատած իրենց ամենօրյա սննդակարգի հետ: Կար նաեւ վերահսկվող խումբ, որի սնունդը ոչ մի կերպ չէր փոխվել։

Հեղինակները պարզել են, որ հիլը մոդուլացնում է նյարդային շղթաները, որոնք կարգավորում են ճարպային հյուսվածքի լիպոլիզը եւ միտոքոնդրիայի օքսիդատիվ նյութափոխանակությունը լյարդում եւ կմախքի մկաններում: Այլ կերպ ասած, համեմունքների օգտագործումը միաժամանակ նպաստում է ախորժակի բարձրացմանը, էներգիայի ծախսերի ավելացմանը եւ քաշի կորստին: Այս հայտնագործությունը կարող է օգտագործվել սպորտային սննդի շուկայում կամ վերականգնվող հիվանդների մոտ ախորժակը խթանելու համար:

Թիմը նաեւ հաշվարկել է հիլի համարժեք դեղաչափերը մարդկանց համար: Այսպիսով, մոտ 80 կիլոգրամ քաշ ունեցող մեծահասակին անհրաժեշտ է առնվազն հիլի 77 միլիգրամ կենսաակտիվ նյութեր ընդունել՝ օգտակար ազդեցություն ստանալու համար:  

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է