Կանադայի Queen's University-ի գիտնականների կողմից անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ճարպակալում ունեցող մարդիկ դժվարանում են վերահսկել իրենց սննդակարգը՝ ուղեղում փոփոխությունների պատճառով, հայտնում է PNAS-ը։
Հետազոտությունը 123 ճարպակալմամբ և նորմալ քաշ ունեցող մարդկանց խնդրել է խոսել իրենց ուտելու սովորությունների մասին տարբեր սցենարներով: Դրանից հետո նրանք սկսել են կենտրոնանալ առողջ ուտելու վրա։ Օգտագործելով մագնիսական ռեզոնանսային տոմոգրաֆիա՝ գիտնականները հետևել են մասնակիցների ուղեղի գործունեությանը, երբ նրանք ընտրել են սննդի տարբեր տեսակները:
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ ճարպակալում ունեցող մարդկանց համար ավելի դժվար է եղել փոխել իրենց ուտելու սովորությունները՝ հատկապես ընկալելով տարբեր տեսակի սննդի առողջարարությունը։ Գիտնականները բացատրել են, որ այս մարդկանց համար ավելի շատ ջանք է պահանջվել և ուղեղի գործունեության ավելի մեծ փոփոխություններ՝ առողջ սնվելու և անառողջ սննդից խուսափելու համար:
Բացի այդ, ուսումնասիրությունը պարզել է, որ այն մարդիկ, ովքեր ավելի լավ են վերահսկում իրենց սննդի ընտրությունը, ուղեղի գործունեության ավելի փոքր փոփոխություններ են ունեցել, երբ որոշել են խուսափել անառողջ սննդից: Դա նկատվել է հատկապես ցածր մարմնի զանգվածի ինդեքս ունեցող մարդկանց մոտ։
Այս արդյունքները ընդգծում են ուղեղի վրա ճարպակալման ազդեցությունը հասկանալու կարևորությունը և սննդակարգի կառավարման և գիրության կառավարման անհատական մոտեցումների անհրաժեշտությունը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր