• Latest news

Սնվելու ընթացքում ծխելն էլ ավելի վտանգավոր է

23 մայիսի, 2015  20:28

Առողջության համար անվտանգ ծխախոտ գոյություն չունի: Սակայն սնվելու ընթացքում ծխելը կրկնակի վտանգավոր է: Այս մասին լրագրողներին պատմեց օնկովիրաբույժ Արմեն Քոչարյանը:

Եթե մարդը ծխում է սնվելու ընթացքում, ծխախոտի կանցերոգեն նյութերը, խառնվելով սննդի հտ, հայտնվում են ոչ միայն թոքերում, այլ նաեւ աղեստամոքսային համակարգում: Արդյունքում քաղցկեղի հավանականությունն աճում է 10-30 անգամ:

Բնականաբար, ծխելը ոչ միայն սնվելու ընթացքում է վնասակար, այլ ընդհանրապես: Ինչպես պատմեց բժիշկը քաղցկեղ ունեցող 3 հիվանդներից 2-ը ծխում էին կամ ծխում են: Իսկ այն կլինիկայի փորձը, որտեղ աշխատում է բժիշկը, ցույց է տալիս, որ քաղցկեղով հիվանդներից շատերը ծխում էին 20 եւ ավելի տարիների ընթացքում:

«Մենք պետք է հասկանանք, ծխախոտը նպաստում է քաղցկեղային բջիջների ի հայտ գալուն եւ զարգացմանը, որոնք հետագայում հանգեցնում են տանջանքների եւ զրկանքների՝ հարցի ֆինանսական կողմի մասին չխոսելով», - նշեց օնկովիրաբույժը:

Նրա խոսքով՝ Հայաստանում դեռահասների ծխում են 14-15 տարեկանից սկսած: Սակայն ծխելը, բժշկի խոսքով, որը կյանքում երբեք չի ծխել, ծխելը շատ դեպքերում կախված է մարդու ինտելեկտից, ինչպես նաեւ ընտանիքից: Եթե ծնողները հոգատար են իրենց երեխաների հանդեպ, նրանք շատ ավելի հազվադեպ են սկսում ծխել: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է