• Latest news

Գիտնականները եւս մեկ անգամ ապացուցել են դանդաղ ուտելու օգտակարությունը

23 օգոստոսի, 2015  19:10

Որքան ավելի դանդաղ է ուտում մարդը, այնքան մեծ ՝ հավանականությունը, որ նա կնիհարի, որովհետեւ հագեցածության զգացումը նրա ուղեղին ավելի արագ կհասնի, քան արագ ուտողի մոտ, նաեւ ավելի երկար կպահպանվի: Այսպիսի եզրահանգման են եկել Բրիստոլի համալսարանի (Մեծ Բրիտանիա) հետազոտողները:

Մասնագետները գիտափորձ են անցկացրել 40 կամավորի մասնակցությամբ. խողովակի օգնությամբ նրանց բերանը 400 մլ լոլիկի ապուր են լցրել, ինչի շնորհիվ մասնակիցները չէին կարող իմանալ, թե ճշգրիտ որքան սնունդ են ընդունել:

Ապուրը մատուցել են երկու եղանակով, որոնք տարբերվել են արագությամբ: Արագ ուտելիս մասնակիցները 2 վայրկյանի ընթացքում 11.8 մլ ապուր են ստացել, ինչին հետեւել է 4 վայրկյան տեւողությամբ ընդմիջում, հետո շարունակել են սնվել: Իսկ դանդաղ ուտելիս մասնակիցները մեկ վայրկյանում 5.4 մլ ապուր են ստացել, ինչից հետո 10 վայրկյան հանգստացել են, հետո շարունակել: 

Ուտելն ավարտելուց անմիջապես հետո եւ երկրորդ անգամ՝ ուտելուց երկու ժամ անց, մասնակիցները գնահատել են հագեցածության աստիճանը: 

Պարզվել է, որ դանդաղ սնվածները երկու անգամ էլ իրենց ավելի կուշտ են զգացել, քան նրանք, ովքեր մեծ արագությամբ են կերել: «Դանդաղ ուտողներին» նաեւ թվացել է, թե իրենք ավելի շատ են կերել:  

Գիտնականները կարծում են, որ դանդաղ ուտողների մոտ հագեցածության զգացումն ավելի արագ է վրա հասնում եւ ավելի երկար է պահպանվում, ինչը խանգարում է ժամանակ առ ժամանակ մի բան ուտելուն, եւ արդյունքում թույլ չի տալիս գիրանալ:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է