Հացեղենը նպաստում է կարճատեսության զագացմանը

12 հոկտեմբերի, 2017  20:23

Հացեղենի, խմորեղենի չափազանց մեծ քանակության գործածումը կարող է նպաստել տեսողության վատացմանն ու կարճատեսության զարգացմանը։ Նման եզրակացության են հանգել ամերիկացի գիտնականները։

Հետազոտողները ցույց են տվել, որ առաջին հերթին հացեղենից ակնախնձորն է տուժում։ Կոլորադո նահանգի Ֆորթ Քոլինզե ու Սիդնեյի համալսարանների աշխատակիցների իրականացրած փորձերը ցույց են տվել, որ ինսուլինի հավելյալ քանակությունը բացասաբար է ազդում աչքի առողջության վրա։

Հենց հացեղենի չափազանց մեծ քանակության գործածումն է հանգեցնում ինսուլինի մակարդակի բարձրացմանը։ Դա նպաստում է ակնախնձորի երկարացմանը ու որպես հետեւանք՝ կարճատեսությանը։

Հետազոտության արդյունքների օգնությամբ կարելի է բացատրել վերջին 200 տարիներին կարճատեսության կտրուկ աճը զարգացած երկրներում։ Ըստ պաշտոնական տվյալների՝ եվրոպացիների մոտ 30 տոկոսը տառապում է կարճատեսությամբ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում