Ո՞ր հիվանդությունների դեպքում է թուզը հակացուցված

2 հունվարի, 2019  17:35

Ամանորյա տոների ժամանակ շատերն են սիրում վայելել թզի չիրը, ինչը իզուր չէ:

Թուզը հարուստ է ասկորբինաթթվով, В1 եւ В2 վիտամիներով, կարոտինով, հանքանյութերով (կալիում, կալցիում, մագնիում, ֆոսֆոր, երկաթ): Շաքարի (գլյուկոզա եւ ֆրուկտոզա) պարունակությունը հասնում է 20-30 տոկոսի: Թզի մեջ հայտնաբերվել է նաեւ պեկտինաթթու, բջջանյութ:

Թզի չիրը պարունակում է մինչեւ 70 տոկոս շաքար եւ բարձր կալորիականություն ունի:

Թուզն օգտակար է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, երակային անբավարարության, թրոմբոզներին հակվածության, անեմիայի դեպքերում: Այն նաեւ օգտագործվում է որպես թեթեւ թուլացնող միջոց՝ մարսողության բարելավման համար: Թուզն օժտված է նաեւ միզամուղ եւ քրտնամուղ հատկություններով:

Սակայն անհրաժեշտ է հիշել, որ թզի գործածումը հակացուցված է շաքարային դիաբետով հիվանդներին եւ աղեստամոքսային տրակտի սուր բորբոքային հիվանդությունների դեպքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում