Մակգիլա համալսարանի գիտնականները կապ են գտել ճարպոտ մթերքների օգտագործման եւ շագանակագեղձի քաղցկեղի միջեւ:
ՏԱՍՍ-ի հաղորդմամբ՝ մասնագետները վերլուծել են 319 մարդու տվյալներ: Պարզվել է, որ շագանակագեղձի քաղցկեղից մահվան ռիսկը 4 անգամ ավելի շատ է եղել նրանց մոտ, ում սննդակարգը հարուստ է եղել հագեցված ճարպերով:
Հետաքրքիր է, որ այդ եզրակացությունն արդիական է՝ անկախ պացիենտի տարիքից եւ օնկոլոգիական հիվանդության տեւողությունից:
Ավելի մանրամասն հետազոտությունը թույլ է տվել պարզել, որ սննդի մեջ հագեցված ճարպերի օգտագործումն առաջացնում է բջիջների վերածրագրավորում, քաղցկեղի արագացում, ինչը իր հերթին մեծացնում է մահվան ելքի ռիսկը:
Գիտնականների խոսքով՝ եթե կրճատվի ճարպերի քանակը, ապա կարելի է դանդաղեցնել քաղցկեղի զարգացումը վաղ փուլերում:
Հիշեցնենք, որ վերջին հետազոտությունը ցույց է տվել ճարպոտ մթերքների օգտագործման եւ աղիների քաղցկեղի միջեւ կապը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում