• Latest news

Ճարպոտ մթերքները բարձրացնում են աղիների քաղցկեղի առաջացման ռիսկը

26 նոյեմբերի, 2019  16:33

Ճարպի մեծ քանակություն պարունակող մթերքների օգտագործումը կարող է առաջ բերել հաստ աղիի քաղցկեղ, նշում են ԱՄՆ Ռաթգերի համալսարանի գիտնականները։ Այդ գործընթացում կարեւոր դեր է խաղում 2 գեն, որոնք կան աղիների ցողունային բջիջներում։

Ինչպես տեղեկացվում է EurekAlert!-ի մամլո հաղորդագրությունում, հետազոտողները հայտնաբերել են, որ HNF4A եւ HNF4G գեները ապահովում են աղեհամակարգի լորձաթաղանթի ճիշտ գործառնությունը եւ օգնում են այրել ճարպը՝ ապահովելով ցողունային բջիջներին էներգիայով։ Երբ սննդաբաժնում մեծ քանակությամբ ճարպ կա, մշտապես կիսվող ցողունային բջիջների քանակն ավելանում է, եւ դա բարձրացնում է ուռուցքների առաջացման ռիսկը։

Այսպիսով, մասնագետների խոսքով՝ առողջ սնվելը օնկոլոգիական հիվանդությունների կանխարգելման արդյունավետ միջոցներից են։

Նշենք, որ կոլոռեկտալ քաղցկեղը տարածվածությամբ երրորդն է, որն ԱՄՆ-ում ախտորոշվում է կանանց եւ տղամարդկանց մոտ։ Ամերիկյան օնկոլոգիական ընկերության գնահատականներով՝ այս տարի ավելի քան 100 հազար ամերիկացու մոտ հաստ աղիի քաղցկեղ կախտորոշվի։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է