Անվանվել է ագրեսիվ քաղցկեղ առաջացնող սնունդը

31 օգոստոսի, 2023  17:13

Մի շարք գիտական հետազոտություններում հաստատվել է, որ քաղցկեղի զարգացման համար կան մի քանի ռիսկի գործոններ: Այս գործոններից մեկը կապված է կենդանական ճարպերի ընդունման ավելացման հետ: Նույնիսկ եթե մարդը խուսափում է տապակած սննդի օգտագործումից, բայց պարբերաբար օգտագործում է յուղոտ միս եւ ապխտած միս, ոռոցքի զարգացման ռիսկը մեծանում է։ Այս մասին RG.RU-ին ասել է վիրաբույժ  բժշկական գիտությունների թեկնածու Մարկ Հաջիյանը։

Բժիշկը կոչ չի անում կտրականապես հրաժարվել մսից, սակայն խորհուրդ է տալիս այն օգտագործել չափավոր քանակությամբ, որը պահանջում է օրգանիզմը եւ ավելացնել բանջարեղենի եւ մրգերի օգտագործումը:Քաղցկեղի զարգացմանը նպաստող մյուս հիմնական գործոնը նստակյաց ապրելակերպն է։ Եթե մարդը վարում է նստակյաց ապրելակերպ կամ զբաղվում է աշխատանքով, որը կապված է ցածր ֆիզիկական գործունեության հետ, դա նաև զգալի ազդեցություն է ունենում միզասեռական օրգանների ուռուցքների առաջացման վրա: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում