• Latest news

Գիտնականներ. «5 վայրկյանի կանոնը» վտանգավոր առասպել է

12 սեպտեմբերի, 2016  16:37

Այսպես կոչված «հինգ վայրկյանի կանոնի մասին» շատերն են լսել. դրա համաձայն, եթե մարդը հասցնում է արագ բարձրացնել գետին ընկած սնունդը, պաթոգեն միկրոօրգանիզմները չեն հասցնում բարձրանալ դրա վրա եւ կարելի է այն ուտել, առանց առողջությանը վնաս հասցնելու: «5 վայրկյանի կանոնը» անցյալում հաստատել են Մեծ Բրիտանիայից ուսանողները եւ  «Առասպելներ ավերողներ» հաղորդման վարողները  (Mythbusters): Սակայն այժմ այդ գործը ստանձնել են իսկական գիտնականներ` Rutgers University-ի մասնագետները: Եվ նրանք պնդում են, որ կանոնը չի գործում, նշանակում է` գետին ընկած մթերքներն ուտելն ամեն դեպքում վտանգավոր է, կարեւոր չէ, թե որքան ժամանակ են մնացել այնտեղ: 

Փորձարկման շրջանակում գիտնականները հերթով  կերամիկական սալիկի, գորգի, ծառի մակերեւույթի եւ չժանգոտող պողպատի վրա սննդի չորս տեսակ են գցել` ձմերուկ,  հաց, կարագով հաց եւ չոր ծամովի կոնֆետ: Բոլոր մակերեւույթներին  նախապես տեղադրված էին Enterobacter aerogenes բակտերիայի նմուշներ, որը Salmonella-ի մոտ ազգականն է: Միկրոօրգանիզմների խտությունը չափել են   վարակված մակերեւույթի վրա ընկնելուց 1, 5, 30 եւ 300 վայրկյան անց: Անկման յուրաքանչյուր սցենարը կրկնվել է  20 անգամ եւ սնունդը մակերեւույթին գցելուց առաջ, գիտնականները թույլ են տվել, որ այդ մակերեւույթն ամբողջությամբ չորանա: 

Հայտնի է, որ բակտերիաները «չեն քայլում». տեղափոխության համար նրանց հեղուկ է անհրաժեշտ: Փորձարկումը ցույց է տվել նաեւ, որ որքան ավելի խոնավ է սնունդը, այնքան ավելի արագ են բակտերիաները տեղաշարժվում դրա մակերեւույթին: Փորձի արդյունքները ցույց են տվել, որ ձմերուկն անհամեմատ ավելի շատ միկրոօրգանիզմներ է պարունակել, քան չոր կոնֆետը: 

Բնականաբար, որքան ավելի շատ ժամանակ է անցել սննդի ընկնելուց հետո, այնքան ավելի շատ են եղել դրանում միկրոօրգանիզմները: Սակայն ժամանակի գործոնը, որը գլխավորն է համարվում «հինգ վայրկյանի կանոնում», ամենակարեւորը չի եղել, որովհետեւ շատ դեպքերում սննդի մակերեւույթը կամ խտությունը ավելի կարեւոր դեր են խաղացել:  Այսպիսով` գիտնականները պարզել են, որ կանոնը փաստացիորեն չի գործում. բնականաբար,   ընկած սննդի վրա առաջին վայրկյաններին բակտերիաներն այնքան շատ չեն եղել, սակայն դրանք գրեթե վայրկենապես են տարածվում: 

Այսպիսով` եթե մարդը չի ուզում վարակվել որեւէ վարակիչ հիվանդությամբ, նա չպետք է սննդի մեջ օգտագործի գետին ընկած ձմերուկ, լոլիկ կամ այլ կարեւոր մթերքներ, հատկապես եթե դրանք բարձրացրել են փայտե հատակից  (որքան էլ տարօրինակ է, բակտերիաներով վարակման առումով ամենաանվտանգը եղել է գորգի մակերեւույթը): Այնպիսի չոր մթերքներ, ինչպիսին թխվածքաբլիթն է, գետնից ուտելը պակաս ռիսկային է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է