• Latest news

Ինչպես խուսափել տհաճ անակնկալներից՝ բնության գրկում հանգստանալիս

28 հուլիսի, 2017  14:10

Ամռանը հաճելի է շաբաթվա ավարտն անցկացնել բնության գրկում: Սակայն երբեմն այն կարող է ավարտվել առողջության հետ կապված խնդիրներով, ինչը կխափանի հանգիստը, զգուշացնում է Հայաստանի առողջապահության նախարարույունը։

Նման իրավիճակներից խուսափելու եւ հանգիստը լիարժեք վայելելու համար պետք է հետեւել մի քանի պարզ կանոնի: Բնության գրկում հանգստանալիս նախ անհրաժեշտ է պաշտպանվել միջատներից, քանի որ դրանք կարող են վարակիչ հիվանդություններ տարածել։ Միջատներից պաշտպանվելու համար խորհուրդ է տրվում բնության գրկում օգտագործել միջատներին վանող նյութեր եւ կրել բաց գույնի երկարաթեւ հագուստ։

Բացի այդ, խորհուրդ է տրվում.

  • շուտ փչացող մթերքը տեղափոխել եւ պահել սառնարան-պայուսակներում
  • չգնել անհայտ ծագման միս-մսամթերք եւ այլ շուտ փչացող մթերք` այն վայրերից, որոնք նախատեսված չեն առեւտրի համար եւ չունեն համապատասխան ուղեկցող փաստաթուղթ
  • խորհուրդ չի տրվում վերցնել կաթնամթերք, ապխտած մթերք, ձու եւ կրեմային հրուշակեղեն, քանի որ դրանք նպաստավոր միջավայր են հանդիսանում մանրէների բազմացման համար
  • խմելու համար օգտագործել շշալցված ջուր
  • կերակրատեսակների պատրաստման ժամանակ հում եւ պատրաստի մթերքի համար օգտագործել առանձին խոհարարական պարագաներ՝ դանակներ, ափսեներ, տախտակներ: Շատ կարեւոր է հետեւել, որպեսզի մսամթերքից եւ այլ հում մթերքից հոսող հեղուկը չաղտոտի պատրաստի սննդատեսակները (աղցաններ, միրգ եւ բանջարեղեն եւ այլն)
  • սնունդը, մինչեւ ուտելը, ուտելու ժամանակ եւ հետո պետք է պաշտպանված լինի միջատներից, կրծողներից եւ այլ կենդանիներից, որոնք հիվանդածին մանրէների փոխանցողներ են: Սնունդը անպայման պահել լավ փակվող տարաներում կամ փաթեթավորել պոլիէթիլենային թաղանթներով կամ փայլաթիթեղով
  • խորովածի համար օգտագործել պատրաստի փայտածուխ, սննդի համար՝ միանվագ օգտագործման ափսեներ եւ այլ պարագաներ
  • սնունդը, խորովածը պատրաստել անմիջապես ուտելուց առաջ: Պետք է հիշել, որ մանղալի վրա պատրաստված միսը ոչ միշտ է դառնում անվտանգ օգտագործման համար: Միսը համարվում է եփված, եթե կտրելիս չի հոսում արյունային հեղուկ: Խորովածի մսի պատրաստման ժամանակ առատորեն օգտագործել համեմունքներ՝ կարմիր եւ սեւ պղպեղ, մանանեխ, քրքում, ուրց եւ այլն, քանի որ դրանք օժտված են ախտահանող հատկություններով
  • պահպանել անձնական հիգիենայի կանոնները՝ ձեռքերը լվանալ սնունդ պատրաստելուց եւ ուտելուց առաջ՝ ցանկալի է օճառով: Ձեռքերը, սպասքը, միրգն ու բանջարեղենը լվանալ խմելու համար նախատեսված կամ շշալցված ջրով
  • չօգտվել ջրի պատահական աղբյուրներից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է