• Latest news

Սուրճը կարող է քաղցրի հանդեպ «ձգողականություն առաջացնել»

26 օգոստոսի, 2017  18:04

Ամերիկացի գիտնականների նոր հետազոտությունը կարող է օգնել բացատել՝ ինչու՞ է փքաբլիթն այդքան լավ համադրվում մեկ բաժակ սուրճի հետ։ Քոնելի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ կոֆեինը ժամանակավորապես նվազեցում է համի զգացողությունը՝ սննդամթերքն ու ըմպելիքները պակաս հաճելի դարձնելով։ Դա մադկանց կարող է ստիպել ավելի շատ քաղցր օգտագործել։ Հեազոտության արդյունքերը հրապարակվել են Journal of Food Science պարբերականում։

Կոֆեինը  ադենոլզինի անատգոնիստ ընկալիչ է՝ միացություն, որը քնկոտություն է առաջացնում եւ նվազեցնում է թարմության զգացողությունը։ Սակայն ադենոլիզի ընկալիչների արգելափակման կողմնակի ազդեցությունն է մարդու՝ քաղցր համի նկատմամբ ավելի զգայուն դառնալը։  Որպես հետեւանք՝ մարդը սուրճի մեջ շատ ավել շաքար է օգտագործում, քան թեյի։

Հետազոտությունների ընէցաում գիտափորձի մասնակիցների մի խումբը ստացել է առանց կոֆեինի սուրճ, իսկ մյուսը՝ 200 գրամ կոֆեինով։ Երկու խմբերի սուրճի մեջ հավասար քանակությամբ շաքարավազ է եղել, սակայն «կոֆեինային» խմբի անդամները այն ավելի պակաս քաղցր են համարեցել։ 

«Երբ կոֆեինով սուրճ եք խմում, այն ազդում է համի ընկալման վա եւ այն բանի վրա, թե որքան է տեւում այդ ազդեցությունը։ Ուստի, եթե սուրճից հետո սնունդ օգտագործեք, ապա դրա համը ձեզ ուրիշ կարող ՝է թվալ, քան առանց նախապես մեկ բաժակ սուրճ ըմպելու»,-ասել է հետազոտության հեղինակ Ռոբին Դանդոն։

Գիտնականները ենթադրում են, որ այդ փաստը հատկապես պետք է  հաշվի առնեն օգտագործած կալրիաների քանակին հետեւող մարդիկ։

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել