Մեծ քանակությամբ աղի օգտագործումը կարող է հանգեցնել ոչ միայն օրգանիզմում հեղուկի կուտակմանն ու զարկերակային ճնշման բարձրացմանը, այլեւ նպաստել սրտային անբավարարության առաջացմանը: Նման նախազգուշացում են արել Ֆինլանդիայի National Institute for Health and Welfare-ի մասնագետները:
Նրանց հետազոտությունը ցույց է տվել, որ բժիշկների կողմից խորհուրդ տրվող չափաքանակից (6 գրամ) 2 անգամ ավելի (13.7 գրամ) աղ օգտագործող մարդիկ կրկնակի հաճախ են բախվում սրտային անբավարարության խնդրի, քան նրանք, ովքեր չափավոր քանակությամբ աղ են օգտագործում:
Հետազոտության ընթացքում ֆինն գիտնականները 12 տարի շարունակ հետեւել են 4.630 առողջ մարդկանց: Մասնակիցների 20%-ն օրական ավելի քան 13.7 գրամ աղ է օգտագործե, ինչը կրկնակի գերազանցում է օրական չափաբաժինը: Պարզվել է, որ նրանք երկու անգամ ավելի հաճախ են բախվում սրտային անբավարարության խնդրի, քան նրանք, որոնց սննդակարգում աղի օրական չափաբաժինը չի գերազանցում 6.8 գրամը:
Պարզելու համար, թե որքան աղ են օգտագործել կամավորները, գիտնականները մեզի անալիզ են վերցրել: Սա օգտագործվող աղի չափաքանակը հասկանալու ամենահավաստի միջոցն է, քանի որ, ամեն ինչից զատ, մարդիկ կարող են պատկերացում անգամ չունենալ դրա չափի մասին. մարդն աղի 80%-ից ավելին ստանում է վերամշակված սննդի միջոցով եւ միայն 20%-ն է ինքնուրույն ավելացնում ուտեստներին:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր