• Latest news

Քաղցած մնալն ուղեղն առողջ է պահպանում

13 մարտի, 2018  18:07

Ճարպերի ցածր եւ կալորիաների ոչ մեծ պարունակությամբ սննդամթերքի օգտագործումը խոչընդոտում է կենտրոնական նյադային համակարգի ծերացմանը: Այսպիսի եզրակացության են հանգել Նիդերլանդների Գրոնինգենի գիտնականները, որոնք նաեւ ապացուցել են, որ նիհարելու համար ֆիզիկական վարժությունները պակաս արդյունավետ են, քան սննդակարգը: Հետազոտողների հոդվածը հրապարակվել է Frontiers in Molecular Neuroscience ամսագրում:

Կրծողների վրա կատարված փորձերը ցույց են տվել, որ ծերանալը եւ ճարպակալումն ուղեկցվում են ուղեղի հատուկ հատվածներում քրոնիկական բորբոքային պրոցեսներով, ներառյալ հիպոթալամուսը, կոշտուկավոր մարմինը եւ ուղեղի թաղը՝ կազմված սպիտակ նյութից: Գլխավոր դեր է կատարում միկրոգլիան՝ իմունային համակարգի բջիջները (մակրոֆագերը), որոնք մասնակցում են օտար ագենտների եւ մահացած բջիջների քայքայմանը եւ կլանմանը:

Գիտնականները 6-ամսական կամ 2 տարեկան մկներին կերակրել են ճարպերի կա՛մ մեծ, կա՛մ ցածր պարունակությամբ սննդակարգով: Ըստ որում՝ ավելի ծեր կրծողներին տվել են կալորիաների ցածր պարունակությամբ կեր կամ նրանց համար ապահովվել է վազքանիվին հասանելիությունը: Պարզվել է, որ ուղեղում ծերացման եւ ճարպակալման հետ կապված միկրոգլիայի ակտիվությունը նվազեցնելու ամենաարդյունավետ մեթոդը եղել է ճարպերի եւ կալորիաների ցածր պարունակությամբ սննդակարգը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է