• Latest news

Գիտնականները հերքել են ոչ յուղազերծ կաթնամթերքի եւ կարագի վնասի մասին առասպելը

16 հուլիսի, 2018  17:05

Ոչ յուղազերծ կաթում, յոգուրտում, պանրում կամ կարագում պարունակվող չհագեցած ճարպերն ամենեւին էլ վտանգավոր չեն, չնայած տարածված կարծիքին: Այսպիսի եզրահանգման են եկել University of Texas-ի գիտնականները:

Նրանց հետազոտության համաձայն, որին մասնակցել է 65 տարեկանից մեծ 3 հազար մեծահասակ, այսպիսի մթերքների օգտագործումը ոչ միայն վնասակար չէ, այլեւ, հակառակը, 42 տոկոսով նվազեցնում է կաթվածի հետեւանքով մահվան հավանականությունը: Հնարավոր է՝ սա պայմանավորված է դրանցում կալցիումի եւ այլ օգտակար նուտրիենտների մեծ պարունակությամբ, որոնք բարերար են ազդում օրգանիզմի աշխատանքի վրա:

Մասնագետները հետազոտության ընթացքում 22 տարի հետեւել են կամավորներին: 1992 թվականին, ինչպես նաեւ 6 եւ 13 տարի հետո հետազոտողները գնահատել են մասնակիցների արյան պլազմայում տարբեր ճարպաթթուների մակարդակները: Գիտնականները հայտնաբերել են, որ ճարպաթթուներից մեկը զգալիորեն նվազեցրել է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, հատկապես կաթվածի հետեւանքով մահվան հավանականությունը:

Մասնագետները նշել են, որ յուղային կաթը, յոգուրտը եւ պանիրը օգտակար նյութեր են պարունակում, ինչպիսին են՝ կալցիումը, որը նվազեցնում է արյան ճնշումը, եւ հակաբորբոքային ճարպաթթուները: Իսկ յուղազերծ մթերքներում կարող է մեծ քանակությամբ շաքար պարունակվել, որը, ինչպես հայտնի է, կապված է ստի հիվանդությունների հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է