• Latest news

Հայտնաբերվել է կարմիր մսի անսպասելի օգուտը

30 մայիսի, 2019  20:31

Վերջին շրջանում մենք շատ ենք լսում կարմիր մսի վնասի եւ քաղցկեղի զարգացման բարձր վտանգի եւ դրա միջեւ կապի մասին: Սակայն պարզվում է, որ կարմիր միսը կարող է օգտակար լինել. Կերտինի եւ Ավստրալիաի ազգային համալսարանների գիտնականները պարզել են, որ միջերկրածովյան դիետայում կարմիր մսի օգտագործումը նվազեցնում է ցրված սկլերոզի զարգացման վտանգը:

Նրանք վերլուծել են Ausimmune  երկարաժամկետ հետազոտությանը մասնակցած 840 մարդկանց տվյալները: Նրանք ցանկացել են կապ գտնել չվերամշակված միս պարունակող  միջերկրածովյան դիետայի եւ կենտրոնական նյարդային համակարգի դեմիելինիզացիայի սկզբնական փուլի վտանգի նվազման միջեւ:

Պարզվել է, որ օրական 65 գ մսի օգտագործումը կարող է զգալիորեն դանդաղեցնել հիվանդության զարգացումը: Հետազոտողները կարծում են, որ դա կարող է կապված լինել միկրո եւ մակրոտարրերի առկայության հետ, այդ թվում սպիտակուցների, երկաթի, ցինկի, սելենի, կալիումի, վիտամին D-ի եւ B խմբի վիտամինների, որոնցից մի քանիսը մասնակցում են նյարդային համակարգի նորմալ գործունեության ապահովմանը:

Ցրված սկլերոզը քրոնիկ աուտոիմուն հիվանդություն է, որի ժամանակ գլխուղեղի եւ ողնուղեղի նյարդաթելերի միելինային թաղանթի խախտում է տեղի ունենում, ախտահարվում են նյարդային համակարգի տարբեր բաժիններ:

Հիվանդության բուժման արդյունավետ մեթոդներ դեռ չկան, իսկ այս հիվանդությամբ պացիենտների կյանքի միջին տեւողությունը միջինում 5-10 տարով փոքր է, քան առողջ մարդկանց դեպքում:

 

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է