Սասեքսի համալսարանից փորձագետները մատնանշում են ասպարտամի ՝ շաքարի փոխարինիչի վնասը, որը հայտնի է որպես E951 սննդային հավելում: Այն լայն կիրառում ունի. դիետիկ գազավորված ըմպելիքներից մինչեւ մաստակ:
BioMed Central հրատարակության կայքում հրապարակված հոդվածում պրոֆեսորներ Էրիկ Միլսթոունը եւ Էլիզաբեթ Դոուսոնը նշում են, որ 2013-ին Սննդամթերքների անվտանգության եվրոպական գործակալության կողմից ասպարտամի անվտանգության մասին հայտարարությունը սխալ էր:
Իրենց հետազոտությունում գիտնականները նշում են, որ տվյալ կառույցը հիմնվում է «չափազանց թույլ հետազոտությունների վրա» եւ արժեզրկում է 73 հետազոտություններից յուրաքանչյուրի արդյունքները, որոնք մատնանշում են, որ ասպարտամը կարող է վնասակար լինել»:
Daily Mail-ին տված հարցազրույցում Միլսթոունը ուշադրություն է դարձնում նրան, որ ավելի վաղ նրան դիմել էր մոտ 250 մարդ, որոնք ասպարտամին մեղավոր էին համարում նյարդաբանական խախտումների նախանշաններում: Պրոֆեսորի խոսքով՝ դա պետք է գնահատել որպես ասպարտամի վնասակարության անուղղակի ապացույց:
Ասպարտամը թողարկվում է տարբեր ապրանքային նշաններով ինչպես առանձին, այնպես էլ շաքարփոխարինիչներ խառնուրդների կազմում: Այն ըստ տարածվածության երկրորդ քաղցրացուցիչն է եւ մտնում է այնպիսի մթերքների եւ ընպելիքների կազմում, ինչպիսիք են տաք շոկոլադը, կոնֆետները, յոգուրտներիը:
Ասպարտամը թողարկվում է հաբերի տեսքով եւ կիրառվում է շաքարային դիաբետի, ճարպակալման եւ այլ հիվանդությունների դեպքում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր