Նեբրասկայի համալսարանի ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ էլեկտրոնային ծխախոտ ծխող 13-17 տարեկան դեռահասների օրգանիզմում թունավոր մետաղներ են կուտակվում։ Հետազոտությունը հրապարակվել է Tobacco Control (TC) գիտական ամսագրում:
Մեզի թեստերը ցույց են տվել, որ այն երիտասարդները, ովքեր օրական առնվազն ութ անգամ են գոլորշիացրել, ունեին 30%-ով ավելի շատ կապարի և 50%-ով ավելի շատ ուրանի մակարդակ, քան այն հասակակիցները, ովքեր խուսափում էին վեյփերից կամ միայն երբեմն էին ծխում:
Ուրանի բիոմարկերներն ամենաբարձրն էին դեռահասների մոտ, ովքեր նախընտրում էին ծխելու խառնուրդների քաղցր համը:
«Քաղցր բույրերի կատեգորիայում հայտնաբերված ուրանի կենսամարկերների ավելացված մակարդակը հատկապես մտահոգիչ է, քանի որ մրգերի և հրուշակեղենի համով էլեկտրոնային ծխախոտները պատանիների վեյփ օգտագործողների սպառման զգալի մասն են կազմում: Էլեկտրոնային ծխախոտի քաղցր համը կարող է ճնշել նիկոտինի սուր և ուժեղացնող ազդեցությունը՝ հանգեցնելով ուղեղի ավելի հզոր արձագանքի», - զգուշացրել են հետազոտության հեղինակները:
Գիտնականները հավելել են, որ էլեկտրոնային հեղուկը, նույնիսկ առանց նիկոտինի, լի է քիմիական նյութերով, որոնք երբեմն ներառում են թունավոր մետաղներ՝ մկնդեղ, քրոմ, նիկել, կապար և ուրան։
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր